Руската компания Росатом отрече в страната да е имало ядрени

...
Руската компания Росатом отрече в страната да е имало ядрени
Коментари Харесай

Компанията, без която Белене не може, отрича ядрен инцидент въпреки данни за голямо замърсяване

Руската компания " Росатом " отхвърли в страната да е имало нуклеарни произшествия след известията за замърсяване с радиоактивния изотоп рутений 106 в някои елементи на Русия. Най-голямата централизация на изотопа е зесечена покрай нуклеарното оборудване " Маяк " в Южен Урал .
" Не е имало произшествия в нуклеарната инфраструктура в Русия”, заяви представител на " Росатом " за Агенция Франс Прес.
Изявлението на " Росатом " идва, откакто Руската метеорологична работа удостовери за " извънредно висока " централизация на радиоактивния изотоп рутений 106 в края на септември тази година и удостовери също отчетите на европейски институции за замърсяване този месец.
" Пробите на радиоактивни аерозоли от станциите за наблюдаване Аргаяш и Новогорни съдържат радиоизотоп Ru-106 сред 25 септември и 1 октомври ", сподели " Росхидромет ".
.
Природозащитната организация " Грийнпийс " упорства за следствие за вероятно прикриване на акцидент, написа английският The Guardian. Дори с отчитането на това,че следената над Европа централизация е дребна под въздействието на радиацията са били подложени десетки милиони хора и при някои от тях сигурно ще има проблеми със здравето. Хората, които са се намирали покрай мястото на случая сигурно са по-силно облъчени, споделя съветският клон на " Грийнпийс ".
Официално
В средата на октомври " Росатом” разгласява изказване, представено от съветски медии, че " в проби от 25 септември до 7 октомври, в това число в Южен Урал, не са открити следи от рутений 106, с изключение на в Санкт Петербург ", напомня БГНЕС.
В понеделник, 20 ноември, " Росхидромет " сподели, че изотопът е открит в Татарстан и Южна Русия и след това е стигнал до " всички европейски страни, като се стартира от Италия и се продължи към Северна Европа " - от 29 септември нататък .
Френският институт уточни, че замърсяването допуска изхвърляне на нуклеарен материал в Русия или Казахстан през септември. Той не уточни съответен източник на замърсяване, само че станцията Аргаяш е на към 30 км. от оборудването " Маяк ", където през 1957 стана една от най-тежките нуклеарни произшествия в историята. Днес в " Маяк " се преработва отработено нуклеарно гориво.
На 9 ноември Френският институт за радиационна отбрана и нуклеарна сигурност (IRSN) популяризира отчет, в който се споделя, че рутений 106 е бил открит във Франция сред 27 септември и 13 октомври. Френският институт показва, че източникът на замърсяване евентуално е случай някъде сред река Волга и планината Урал и добави, че измерената в Европа централизация не съставлява заплаха за здравето.
Рутений 106 е артикул на деленето на атомите в реактор и се употребява също при някои медицински процедури. Рутений не се среща в природата.
IRSN акцентира, че източник на рутений 106 не може да е нуклеарен реактор, тъй като са открити и други радиоактивни детайли. Предположението е, че става дума за изпускане на апаратура, обвързвана с нуклеарния горивен цикъл или с произвеждане на радиокативни материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР