Руската компания Kaspersky Lab ще поиска независими експерти да проверят

...
Руската компания Kaspersky Lab ще поиска независими експерти да проверят
Коментари Харесай

Kaspersky Lab иска независими експерти да проверят антивирусния софтуер на компанията




 Kaspersky Lab желае самостоятелни специалисти да ревизират антивирусния програмен продукт на компанията



Руската компания Kaspersky Lab ще изиска самостоятелни специалисти да ревизират сигурността на нейния антивирусен програмен продукт, който беше неразрешен от американското държавно управление заради опасения, че заплашва националната сигурност.

От Kaspersky отбелват, че изходният код на софтуера, както и бъдещите продуктови обновления ще бъдат показани пред необятен кръг специалисти по компютърна сигурност и представители на държавното управление.

Освен това от компанията дадоха обещание външни експерти да извършат инспекции на други аспекти от бизнеса, в това число създаването на софтуера. Очаква се преглеждането на софтуера, който се употребява в към 400 млн. компютри по света, да стартира при започване на на 2018 година

„ Ние нищо не крием “, разяснява в понеделник основният изпълнителен шеф на компанията Евгени Касперски. „ С тези дейности ще можем да преодолеем недоверието и да потвърдим нашия ангажимент за обезпечена отбрана на жителите във всяка страна на планетата “, добави Касперски.

От компанията не прецизираха кои ще бъдат външните специалисти, само че обявиха, че те ще правят механически одити, обзор на изходния код и оценки на уязвимостта.

През септември т.г. администрацията на американския президент Доналд Тръмп забрани на държавните организации да употребяват антивирусните артикули на Kaspersku Lab, а Сенатът поддържа проекта.

Мненията на международните топ специалисти в региона на киберсигурността са разграничени – съгласно някои съветското разузнаване е употребило софтуера на Kaspersky без знанието на компанията, а съгласно други цялата организация или единствено някои нейни чиновници са забъркани.

От израелското разузнаване показаха, че са разкрили съветски държавни хакери, които употребяват антивирусния програмен продукт Kaspersky, с цел да крадат информация от Националната организация за сигурност на Съединени американски щати.

От компанията отхвърлят да са помагали на Русия или на други държавни управления за осъществяване на шпионаж и протичащото се е резултат от увеличеното напрежение сред Москва и Вашингтон след обвиняванията за съветска интервенция в американските избори предходната година. От Кремъл също отхвърлят тези обвинявания.

Според някои експерти проблемите на компанията в СAЩ са образец за възходящата " балканизация " на промишлеността за киберсигурност, което в допълнение затруднява битката с трансграничните закононарушения.

 Kaspersky Lab

Възстановяване на доверието

Според американски специалисти по киберсигурност и някогашни държавни чиновници, решението на Kaspersky ще помогне да се понижат терзанията за вероятни бъдещи пробиви в сигурността. Те обаче допълват, че компанията има още доста работа, с цел да възвърне изцяло доверието на потребителите. Пред Reuters някогашният шеф на Националната организация по сигурност Майкъл Хайдън дефинира дейностите на Kaspersky като „ забележителна стъпка напред, само че не е наложително тя да е задоволителна “.

Kaspersky Lab обаче не стопира до тук. Компанията възнамерява да открие “центрове за прозрачност” в Азия, Европа и Съединени американски щати, където потребителите, държавните управления и други искащи ще имат достъп до резултатите от външните инспекции и ще могат да разискват всевъзможни терзания по отношение на сигурността на продуктите на компанията.

Освен това Kaspersky Lab ще разшири програмата, по която заплаща на самостоятелни специалисти по сигурността да откриват уязвимите страни на продуктите, увеличавайки размера на оптималната премия от $5000 на 100 хиляди $.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР