Руската компания „Газпром“ е готова да продължи договора за транзит

...
Руската компания „Газпром“ е готова да продължи договора за транзит
Коментари Харесай

Обрат: Руската „Газпром“ е готова за компромис с Украйна, ако тя иска


Руската компания „ Газпром “ е подготвена да продължи контракта за пренос на газ през територията на Украйна на база на настоящият. Това е декларирал ръководителят на компанията Алексей Милер на среща на премиера Дмитрий Медведев с украинския политик Виктор Медведчук и претендента за президент на Украйна и водач на „ Опозиционна платформа – за цялостен живот “ Юрий Бойко.

„ Що се касае за директния контракт, той завършва на 31 декември 2019 година и „ Газпром “ е подготвен да продължи преноса на газ през територията на Украйна за страните от Европа на база на продължение на настоящият контракт “, е споделил Милер на срещата, излъчена по телевизия „ 112 Украйна “.

Освен това „ Газпром “ е подготвен да разиска и оферти за присъединяване в газотранспортен консорциум, в случай че постъпят оферти от украинската страна, е декларирал още Милер, разясняват и съветските медии.

Това предложение е огласил украинският политик Виктор Медведчук по време на срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев. „ По предлагането за консорциума...Вие знаете, ние постоянно сме били поддръжници на подобен план. Ако има предложение от украинската страна за осъществяване на договаряния, то ние ще проведем договаряния и ще участваме в газотранспортен консорциум с Украйна “, е споделил Милер. Той е добавил, че подобен план ще е помогне за увеличение на надеждността и стабилността на преноса през Украйна за потребителите. По думите му, „ Газпром “ е подготвен да води договаряния за доставките на газ за Украйна, освен това цената на газа за крайните консуматори в Украйна при положение на нов контракт за доставки на газ от Русия могат да бъдат с една четвърт под актуалните цени.

„ Газпром “ е подготвен за осъществяване на договаряния за подписване на нов контракт за директни доставки на украинския пазар на съветски газ. Разбира се, през днешния ден е рано да се приказва за съответна цена по подобен контракт, само че знаейки високото равнище за крайните консуматори, които са през днешния ден на украинския пазар, може с безспорна акуратност да се каже, че по новия контракт за директни доставки на съветски газ на украинския пазар, цената за крайните консуматори в Украйна ще е с някъде към една четвърт под актуалното равнище на цените “, заяви Милер.

Украйна приключи закупуването на газ от Русия през ноември 2015 година и по-късно не е употребила съветско гориво за отоплителния сезон, като нагнетяването на газ в газохранилищата през целия този интервал се осъществяваше посредством реверсивни доставки от Европа. Действащият контракт за доставка и пренос на съветски газ през Украйна изтича в края на 2019 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР