Руската комическа агенция Роскосмос спира да доставя руски ракетни двигатели

...
Руската комическа агенция Роскосмос спира да доставя руски ракетни двигатели
Коментари Харесай

Русия спира доставките на ракетни двигатели за САЩ

Руската комическа организация Роскосмос стопира да доставя съветски ракетни мотори на Съединени американски щати, разгласи ръководителят на организацията Дмитрий Рогозин в изявление за държавна телевизия, с което се поставя завършек на траялото десетилетия съдействие сред американски и съветски производители на ракети.

"Днес взехме решение да спрем доставките на ракетни мотори, произвеждане на Неправителствени организации Енергомаш, за Съединени американски щати, " е декларирал Рогозин, представен от съветската новинарска организация ТАСС. "Нека ви припомня, че тези доставки са много интензивни от средата на 90-те години, " споделя Рогозин.

Според ТАСС възбраната ще засегне моторите RD-180, които задвижват ракетите Atlas V на United Launch Alliance (ULA).

Главният изпълнителен шеф на ULA Тори Бруно обаче съобщи в Twitter, че компанията към този момент е получила доставките на RD-180, от които има потребност в кратковременен проект и не чака последствията от съветската инвазия в Украйна да окажат някакъв резултат върху активността на ULA.

ULA - частна компания за галактически превоз, е в развой на отвод от своите ракети Atlas в интерес на нова линия на име Vulcan, която ще употребява мотори, създадени от компанията на Джеф Безос Blue Origin. Засега обаче не е ясно по кое време тези нови ракети ще могат да летят.

Забраната също по този начин визира моторите RD-181, които се употребяват в ракетите Antares на Northrop Grumman, съгласно съветски държавни медии, представени от CNN Money. Тези ракети се употребяват за снабдителни задачи до Международната галактическа станция, като на тях няма екипаж.

"Към днешна дата няма проекти за доставки на спомагателни 12 мотора RD-181 в интервала 2022-2024 година Имаше диалози със Съединени американски щати и за доставката на мотори RD-181M с усъвършенствани характерности, само че ние считаме, че в тази обстановка към този момент не можем да доставяме на Съединени американски щати най-хубавите си мотори, " споделя ръководителят на Роскосмос.

Съединени американски щати разполага и с други способи за доставката на товари от и до МКС. Космическият транспортен съд Dragon на SpaceX постоянно се употребява за тези цели.

"Нека да летят с нещо друго, дано да летят на метлите си, " е декларирал Рогозин в ефира на телевизионния канал „ Русия 24 “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР