Руската журналистка, която се обяви срещу войната в Украйна в

...
Руската журналистка, която се обяви срещу войната в Украйна в
Коментари Харесай

София подкрепи журналистката Марина Овсянникова

Руската журналистка, която се разгласи против войната в Украйна в ефира на съветската държавна телевизия се изправи пред съда. Марина Овсянникова беше арестувана още нощес в постройката на медията. Дързостта ѝ провокира вълна от реакции, а пред съветското посолство публицисти излязоха на митинг в символ на съпричастност.

Журналисти и общественици се събраха пред постройката на съветското посолство, с цел да изразят своята поддръжка към Марина Овсянникова. След задържането ѝ нямаше информация какво се случва с нея. По-късно стана ясно, че тя е наказана по административно дело, като ще би трябвало да заплати санкция от 30 хиляди рубли.

Говорителят на Кремъл Димитрий Песков дефинира дейностите на Марина като „ хулиганска проява”. От Европейската комисия пък жигосаха арестуването ѝ.

Няколко секунди трансфораха Марина Овсянникова в международен образец за храброст. Преди да прекъсне централната емисия вести на съветският „ Първи канал”, 44-годишната редакторка в медията, разгласява видео в обществените мрежи, с ясна позиция какво счита на войната в Украйна.

„ Това, което се случва в този момент в Украйна е закононарушение, а Русия е страна - агресор. Отговорността за тази експанзия лежи на съвестта единствено на един човек. Този човек е Владимир Путин. Баща ми е украинец, майка ми е рускиня. Ние в никакъв случай не сме били врагове. Русия би трябвало неотложно да приключи тази братоубийствена война, а нашите приятелски нации към момента могат да се помирят”, съобщи журналистката.

Минути по-късно Мария е задържана в постройката на малкия екран. По информация на организация ТАСС Овсянникова е майка на две деца, родена е в Одеса и от години живее в Москва. И преди е споделяла в обществените мрежи разочарованието си от пропагандната машина на съветската държавна политика. Дързостта ѝ се трансформира в международна сензация. Български публицисти също се оповестиха в нейна поддръжка, а някои даже я съпоставиха с Анна Политковская.

„ За това би трябвало публицистите от целия свят да се обединим и да издигаме глас в нейна отбрана. Все от някъде, някоя интернационална организация ще пробие в Русия и най-малкото ще можем да следим един обективен развой. Всеки знак на съпричастност към нея в този миг е необходим. Даваме си сметка, че това няма да впечатли Путин и подопечните му, само че това е позив към нашата лична съвест”, разяснява журналистът Горан Благоев.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Други са на мнение, че постъпката на съветската редакторка може да промени публичните настройки в Русия.

„ Ние да се надяваме, да не изчезне безследно, тъй като е ясно, че тази смелост, която тя прояви няма да ѝ се размине току по този начин. Нашият бездънен реверанс пред нея и смелостта й”, добави Благоев.

„ Всичко може да се случи в Путинова Русия и за това би трябвало още по-силно да заявим нашата позиция като жители на свободния свят”, добави журналистът Найо Тицин.

В Русия към този момент е в действие нов закон, инкриминализиращ разпространяването на така наречен подправени вести. Нарушаването му може да докара до присъда от 15 години затвор. Утежняващо събитие, в тази ситуация, е и апела към руснаците да стачкуват против войната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР