Руската журналистка и телевизионна водеща Ксения Собчак - дъщерята на

...
Руската журналистка и телевизионна водеща Ксения Собчак - дъщерята на
Коментари Харесай

Руска журналистка и кръщелница на Путин избяга в Литва след заповед за арест

Руската журналистка и телевизионна водеща Ксения Собчак - дъщерята на наставник на Владимир Путин - е избягала вЛитва, оповестиха разследващите служби във Вилнюс, откакто полицията в Москва нахлу в един от домовете ѝ, съобщи " TheGuardian ".

Известна медийна фигура в Русия, Собчак първо стана известна като водеща на риалити шоу, преди да стартира кариера в публицистиката.Тя същосе кандидатира за президент на Русия през 2018 година, ход, който критиците й дефинираха като рекламен трик, целящ да помогне на Кремъл да сътвори усещане за конкурентни избори.

 Снимка: Getty Images

Тя е щерка на някогашния кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, който Путин по-рано дефинира като собствен наставник.Говори се, че е кръщелница на Путин и въпреки това да не е доказано, дългогодишната ѝ фамилна връзка с съветския президент е източник на съмнение измежду елементи от опозицията.

Руските медии оповестиха, че Собчак е избягала от Русия във вторник вечерта, пресичайки границата сред Беларус и Литва, откакто е измамила съветските управляващи, като е купила самолетни билети от Москва до Дубай през Истанбул.

На фрагменти от камери за видеонаблюдение, които циркулират онлайн, Собчак може да бъде забелязана да покрива лицето си и да носи шапка, до момента в който пресича границата на Литва пешком.

„ Без подозрение, тя е в Литва.Потвърждавам го ", сподели ръководителят на контраразузнавателната работа на страната Дариус Яунишкис пред локална радиостанция в четвъртък сутринта.

Той изясни, че Собчак е минала границата с израелския си паспорт.Литва, Латвия и Естония вкараха възбрана за влизане за съветски жители, притежаващи туристически визи предишния месец.

„ Като израелска гражданка, с годен паспорт, тя не се нуждае от виза и може да влезе в Литва и да остане тук до 90 дни “, сподели Яунискис.

 Снимка: Getty Images

Според съветската държавна осведомителна организация ТАССслужбите за сигурност на страната са имали заповед да арестуват Собчак като обвинена по същото наказателно дело като нейния медиен шеф Кирил Суханов.

Съдътв Москва остави Суханов в пандиза в сряда по обвинявания в опит за изнудване наСергей Чемезов, началник на съветската държавна отбранителна корпорация Rostec и някогашен военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), непосредствен до Путин, с11 милиона рубли (€179 000).

Собчак и прокуратурата не са коментирали публично статуса ѝ в следствието.

Тя също не разяснява изложеното нагоре, само че сподели в Telegram в сряда, че делото против Суханов е политически стимулирано и е обвързвано с нейния план „ Ostorozhno Media “.Тя назова ареста му „ следващ образец за напън против медиите “.

 Снимка: Getty Images

Суханов е търговски шеф на Ostorozhno Media, един от дребното останали новинарски планове, опериращи в Русия, които подлагат на критика Кремъл от началото на войната в Украйна.

Собчак допусна в Telegram, че карцерът му е обвързван с документален сериал за потреблението на изтезания в съветските затвори.

Ако бъдат повдигнати публични обвинявания, дейностите против Собчак ще съставляват още една ескалация в репресиите на Кремъл против несъгласието, защото управляващите се стремят да лимитират още повече всяка рецензия към Путин.

„ Собчак постоянно се е опитвала да седи и на двата стола,като в същото време поддържа персонални връзки с ръководещия хайлайф “, написа Александър Роднянски, изтъкнат режисьор от украински генезис и дълготраен нейн другар, в своя канал в Instagram в четвъртък.

„ Това може и да е било допустимо преди, само че времената се трансформираха... И в този момент тя бяга от скалъпено дело против нея “, написа той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР