Руската инвазия в Украйна шокира целия свят. Редица експерти предупреждават,

...
Руската инвазия в Украйна шокира целия свят. Редица експерти предупреждават,
Коментари Харесай

Китай и руската инвазия в Украйна: Ще помогне ли Пекин на Москва?

Руската инвазия в Украйна шокира целия свят. Редица специалисти предизвестяват, че всяка спомагателна ескалация на спора би имала извънредно тежки последствия. Един от най-често задаваните въпроси е дали Китай ще реши да се намеси в него, оказвайки помощ на Русия.

Засега наподобява, че Пекин се стреми да поддържа неутралитет. Съвсем неотдавна китайският президент Си Цзинпин прикани Съединени американски щати и НАТО да договарят с Кремъл, с цел да бъде открито спокойно решение на рецесията в Украйна. Той добави, че продължаващият спор не е в полза на никого.

UKRAINE UPDATE: Ukraine Urges China To Mediate In Conflict
— Forbes (@Forbes)
Какви в действителност са стратегическите цели на Китай? И какво можем да чакаме от азиатската страна? Ето какво показа особено за Vesti.bg един от най-изтъкнатите специалисти по въпросите, свързани с китайската външна политика – проф. Андрю Нейтън от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Превръща ли се рецесията в Украйна в мотив за в допълнение разтягане на връзките сред Китай и Съединени американски щати?

От позиция на Китай Съединени американски щати се намират в развой на еволюционен крах. Този развой ще отнеме дълго време и ще бъде турбулентен, а един от главните резултати е, че ще понижи опасността, която Вашингтон сега съставлява за Пекин. За да реализира тази цел, Китай се нуждае от непоклатимост на световните пазари. Войната не е в полза на азиатската страна. Освен това Пекин се старае да избегне обтягането на връзките си със Запада. Подобна борба би засилила решимостта на Съединени американски щати и техните съдружници да оказват напън върху китайската стопанска система.

Именно затова към сегашния миг няма действителна заплаха от експлоадирането на война за Тайван. Постепенното намаляване на Съединени американски щати ще докара до един неминуем резултат – в даден миг Тайпе ще разбере, че към този момент не може да разчита на Вашингтон. Именно тогава пред Китай ще се открие идеалната опция да се намеси и да позволи казуса с Тайван, най-вероятно без въобще да се наложи да употребява военна мощ.

Pressed to choose sides on Ukraine, China trade favors the West
— Reuters (@Reuters)
Китай в действителност не цели световна надмощие, а районна сигурност, икономическа непоклатимост и задоволително мощно политическо въздействие, с цел да може сполучливо да пази своите ползи.

Влияе ли съветската инвазия в Украйна върху дълготрайната тактика на Китай?

Когато приказваме за спора в Украйна, не трябва да забравяме, че Китай не желае да поддържа Запада, защото това би забавило постепенния крах на Съединени американски щати – което, желая още веднъж да подчертая, ще отнеме доста години. Владимир Путин към този момент позволи тази неточност – неговата експанзия разреши на Съединени американски щати да стабилизират както вътрешната си политика, по този начин и връзките си със своите съдружници.

В момента напрежението сред Запада и Изтока значително се преглежда като екзистенциален спор на системи и полезности. Това разрешава на Вашингтон да оказва напън върху Пекин, в това число във връзка с Тайван. По тази причина може да се каже, че дейностите на Путин вредят на дълготрайната тактика на Китай.

Can China broker an end to Russia’s war in Ukraine? Podcast
— The Guardian (@guardian)
Затова и китайските управляващи ще продължат да водят пасивна политика по отношение на протичащото се в Украйна. Те нито ще застанат на страната на Съединени американски щати, нито ще поддържат Русия.

Колко положителни са връзките сред Пекин и Москва?

Китай не утвърждава нелепостта и безразсъдството на Путин, неговата, по този начин да се каже, липса на професионализъм. Пекин счита, че в основата на сегашния спор стои разширението на НАТО, както и засилващото се политическо въздействие и военно наличие на Съединени американски щати в Украйна. Трябва да бъде пределно ясно, че в случай че американците продължат да заплашват сигурността на Русия или Китай, то ще е изцяло естествено тези две страни да вземат ограничения, с цел да се защитят.

В същото време обаче макар романса сред Путин и Си Цзинпин, връзките сред Русия и Китай в никакъв случай не са били учредени на другарство и доверие. Това по никакъв начин не е изненадващо – двете страни споделят дълга граница, имат разнообразни ползи в Централна Азия и Индия, а и не трябва да забравяме, че културите им са доста разнообразни и имат неприятна история между тях.

Интересното в сегашната обстановка е, че Китай към този момент виждат севернокорейския водач Ким Чен-ун като доста по-отговорен и предсказуем държавен началник от Путин.

Regardless of whether China becomes directly involved in Russian President Vladimir Putin’s invasion of Ukraine, the conflict is shaping up to be an important milestone in the two countries’ military partnership, much like the annexation of Crimea in 2014.
— The Washington Post (@washingtonpost)
Украйна беше значим търговски сътрудник на Китай, а Путин атакува тази страна. В момента Пекин просто няма никаква причина да поддържа на 100 % войната, стартирана от Москва.

Ще се намеси ли Китай в спора в Украйна?

Очакванията ми са, че Китай няма да поддържа никого в спора в Украйна. Ясно е, че Си Цзинпин не желае да види по какъв начин Съединени американски щати реализират победа в конфликта си с режима в Русия. Не споделям, че Китай харесва Путин, само че възможното му рухване от власт ще има тежки последствия и в Русия ще настъпи безпорядък. Всъщност, сходно е отношението на Пекин и към режима на Ким Чен-ун в Пхенян.

Inside NATO’s 'new normal': The alliance NATO is back defending against its original nemesis, Russia. But there’s a difference – China
— Reuters (@Reuters)
От друга страна обаче китайските управляващи не желаят да поддържат Кремъл, тъй като по този метод биха се трансформирали в цел на Запада. Това на собствен ред ще се отрази извънредно неподходящо на стабилността и достъпа до интернационалните пазари на Пекин. По същата причина Китай не желае и „ да се възползва от обстановката “, както настояват някои, нападайки Тайван.

Може ли Китай да помогне за прекратяването на спора?

Твърденията, че Китай може да окаже някакво въздействие върху Русия, в огромна степен са мит. Пекин не може да управлява дейностите на Ким Чен-ун, а какво остава за тези на Путин. В интерес на истината, Китай желае спорът в Украйна да бъде преустановен допустимо най-скоро.

Властите в азиатската страна обаче смятат, че не могат да създадат съвсем нищо, с цел да оказват помощ за постигането на мир. Те също по този начин желаят да продължат да търгуват с Русия, само че не и в такава степен, в която това би довело до налагането на наказания против Китай от страна на Съединени американски щати и Европа.

В умозаключение бих обобщил, че Китай ще продължи да заема „ междинна “ позиция – както във връзка с реториката, по този начин и на дейностите си. Пекин няма да спре да подлага на критика Вашингтон, само че ще приканва за мир и съблюдаване на суверенитета на всяка самостоятелна страна. Не на последно място, Китай ще продължи да търгува с Русия (и ще успее да контракти някои доста преференциални покупко-продажби за доставки на нефт и естествен газ), само че не и в такива размери, които биха довели до интернационалните наказания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР