Руската инвазия в Украйна създава значителни рискове за Западните Балкани,

...
Руската инвазия в Украйна създава значителни рискове за Западните Балкани,
Коментари Харесай

Западните Балкани остават в периферията на ЕС

Руската инвазия в Украйна основава обилни опасности за Западните Балкани, където спомените от войната към момента участват и етническите разногласия в никакъв случай не са били позволени. След като прекара съвсем две десетилетия в чакалнята на Европейски Съюз, настроенията към блока се охлаждат. Без надеждна европейска вероятност районът става уязвим за геополитически игри на власт и демократично оттегляне.

На този декор на 10 ноември 2022 година Мартин Хойни, австрийски дипломат в Комитета по политика и сигурност на Европейски Съюз към Постоянното посланичество на Австрия към Европейски Съюз, предложения специалисти от Виенския институт за интернационалните стопански проучвания (wiiw) и Bertelsmann Stiftung на показват взаимното си изследване " The long wayround: Lessons from EU-CEE for improving integration and представители на development in the Western Balkans ". Проучването проучва процеса на присъединение към Европейски Съюз на страните-членки от Източна Европа от 2004 година и го съпоставя с този на страните от Западните Балкани. Той обосновава нужната смяна в тактиката на Европейски Съюз по отношение на Западните Балкани, тактика, която не съумя да реализира както плануванаъа районна интеграция, по този начин и икономическо развиване.

В своята презентация Бранимир Йованович, специалист на wiiw за Балканите и съавтор на проучването, уточни мъчително дългия развой на присъединение и обстоятелството, че икономическото доближаване с равнищата на приходите в Европейски Съюз също се оказа доста постепенно през последните две десетилетия, оставяйки страните от Западните Балкани с действителни приходи на глава от популацията под 50 % от равнището на Европейски Съюз. Това провокира надълбоко отчаяние от Европейски Съюз и намаляваща поддръжка за участието в Европейски Съюз в района. Според изследването Балкански барометър поддръжката е спаднала за първи път през 2022 година

Разглеждайки новите страни-членки на Европейски Съюз в Източна Европа, Йованович акцентира, че присъединението към Европейски Съюз в действителност е подобрило районната икономическа интеграция на тези страни, изключително във връзка с търговията. Доминиращият механизъм, посредством който това се случи, беше посредством по-високите приходи - присъединението към Европейски Съюз усили приходите, което от своя страна усили търсенето и предлагането на артикули и услуги от района и най-после докара до нараснала вътрешнорегионална търговия. Освен това единствено присъединението към Европейски Съюз докара до увеличение на приходите, основно заради забележителните прехвърляния, които тези страни получиха, възлизащи приблизително на 33% от Брутният вътрешен продукт.

Предоставяне на достъп до бюджета на Европейски Съюз

Последствията от тези открития са явни.  " Най-добрият метод за възстановяване на районното съдействие в Западните Балкани е да има политики, ориентирани към повишение на приходите ", както уточни Стефани Вайс, старши специалист в Bertelsmann Stiftung и съавтор на проучването. Съответно най-ефективният метод Европейски Съюз да реализира това биха били по-високи прехвърляния от бюджета на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани. Това може да стане посредством даване на цялостен достъп на техните стопански системи до бюджета на Европейски Съюз. Подобно решение би довело до относително дребни разноски за съществуващите държави-членки на Европейски Съюз, само че би имало огромно влияние върху икономическото развиване на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

По време на презентацията Марио Холцнер, изпълнителен шеф на wiiw и съавтор на изследването, добави, че един от методите, по които Европейски Съюз може да поддържа стопанските системи на Западните Балкани, е да даде директна финансова поддръжка на общини в района, които се борят да изпълнят огромни инфраструктурни планове и постоянно нямат средства за това.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР