Руската инвазия в Украйна е повишила интереса към военната служба

...
Руската инвазия в Украйна е повишила интереса към военната служба
Коментари Харесай

Русия с повишен интерес към войниците в Полша

Руската инвазия в Украйна е повишила интереса към военната работа в Полша.
През 2022 година в армията са се записали
близо 14 хиляди души, което е рекорд  за страната след анулацията на наложителната военна работа през 2008 година.

В началото на 2023 година полската войска е наброявала 164 хиляди бойци, в това число 36-те хиляди души от доброволческите отряди на териториалната защита, написа “Дойче веле ”. Очакванията във Варшава са, че до няколко години числеността на полската войска ще доближи 250 хиляди професионални бойци и до 50 хиляди доброволци.

От есента на 2022 година в Полша се  оферират еднодневни курсове за базова военна подготовка за всички искащи.
От началото на войната против Украйна
полските управляващи повтарят, че завоевателните упоритости на Кремъл съставляват опасност за Европа и в частност – за Полша. В граничещото с Беларус Подляско воеводство беше основано ново военно съединяване – Първа пехотна дивизия на легионите. Според Варшава в региона на източната граница на Полша „ се прави опит за възобновяване на Руската империя ”, която военният министър на Полша Мариуш Блашчак назовава „ империя на злото ” – без значение дали ще се назовава „ бяла, алена или както сега – на Путин ”, посочи той.

Преди това полският Сейм призна Руската федерация за държавен спонсор на тероризма, а Полша издигна телена ограда по границата си с Калининградска област, с цел да се оправи с притока на незаконни мигранти от Близкия изток – сюжет, който към този момент беше употребен от режима на Александър Лукашенко.

Освен това през 2022 година Полша разгласи проектите си за повишение на техническите качества на армията си и за тази цел страната подписа с Южна Корея съглашение за доставка на разнообразни типове оръжия, което се трансформира за Сеул в най-голямата договорка за експорт на военна техника в историята на страната.

В края на ноември министърът на защитата реагира позитивно на предлагането на Берлин да даде на Полша системи за противовъздушна защита „ Пейтриът ” и да подкрепи отбраната на полското въздушно пространство с немски изтребители „ Юрофайтър ”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР