Руската икономика не може да оцелее безкрайно с финансовите си

...
Руската икономика не може да оцелее безкрайно с финансовите си
Коментари Харесай

Управителят на РЦБ Елвира Набиулина: Руската икономика не може да оцелее безкрайно с финансовите си резерви

Руската стопанска система не може да оцелее безпределно с финансовите си запаси и ще би трябвало да се трансформира, с цел да се оправи с въздействието на интернационалните наказания. Това разгласи шефът на Руската централната банка Елвира Набиулина, представена от Българска телеграфна агенция.

Ще е належащо време до 2024 година с цел да се върне инфлацията до целевото равнище от 4 %, предвижда Набиулина. " Има краен интервал, в който стопанската система може да работи с насъбраните запаси. През второто и третото тримесечие на годината към този момент ще навлезем в интервал на структурна промяна и търсене на нови бизнес модели ", сподели Набиулина и добави, че глобите към този момент се отразяват главно на финансовия пазар, " само че ще стартират да въздействат от ден на ден на стопанската система ".

" Основните проблеми ще бъдат свързани с рестриктивните мерки върху вноса и логистиката на външната търговия, а в бъдеще и с рестриктивните мерки върху износа ", предизвести Набиулина, като сподели и че съветските компании ще би трябвало да се приспособяват.

" Производители ще би трябвало да търсят нови сътрудници, логистика или да преминат към артикули с остаряло произвеждане ", уточни Набиулина и добави, че експортьорите ще би трябвало да търсят нови сътрудници и логистични съглашения и " всичко това ще отнеме време ".

Само в Москва минимум 200 000 работни места са застрашени поради изтеглянето или прекъсването на активността на задгранични компании след съветското настъпление в Украйна, разгласи от своя страна кметът на съветската столица Сергей Собянин.

Той уточни, че предходната седмица е признат проект на стойност 3,6 милиарда рубли (около 38 милиона евро по настоящия курс) в помощ на московичаните, които има заплаха да изгубят работата си. " Програмата се отнася най-много за чиновниците на задгранични компании, които краткотрайно са прекъснали дейностите си в Русия или са решили да изоставен страната.

По наши калкулации, има заплаха към 200 000 души да изгубят работата си ". Кметството ще предложи " краткотрайна претовареност " на чиновниците на задгранични компании, оповестени в техническа безработица, което да им разреши да получават спомагателни приходи от работа в " ръководство на архивите или ремонт на съоръжение " в общината.

Предвидени са и дотации в помощ на професионалната преквалификация. По думите на кмета финансовите помощи за семействата се отпускат по силата на президентски декрет. Предвидени са и ограничения за улеснение на заемите на дребните и междинни предприятия.

Централният банкер на Русия очерта няколко ограничения, които да оказват помощ на стопанската система да се приспособява. Обмисля се да се направи продажбата на валутни доходи от експортьорите по-гъвкава. Също по този начин се тества издаването на цифрови рубли, с цел да се даде опция на руснаците да правят преводи сред цифрови портфейли.

Пилотните интервенции са планувани за втората половина на годината, разясни Набиулина. Руската централна банка увеличи повече от двойно главния си лихвен % до 20 %, откакто бяха въведените интернационалните наказания против страната поради нашествието в Украйна, само че по-късно го понижи до 17 %, което алармира за предизвикателна икономическа среда и закъснение на инфлацията.

Днес рублата се търгува към 80.05 USD/RUB против щатския $. До края на април рублата може да получи поддръжка от данъчните приходи, защото фирмите би трябвало да платят рекордните 3 трилиона рубли (37,50 милиарда долара) налози.

Същевременно съветските фондови показатели спадат. Деноминираният в долари показател RTS се намали с 1,35% до 942,56 пункта. Московският борсов показател MOEX, деноминиран в рубли, загуби 2.52% до 2 364 пункта.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР