Руската хрътка борзой е една от най-аристократичните породи кучета. Въпреки

...
Руската хрътка борзой е една от най-аристократичните породи кучета. Въпреки
Коментари Харесай

Руска Хрътка Борзой

Руската хрътка борзой е една от най-аристократичните породи кучета. Въпреки че са отглеждани в началото като ловни кучета, те бързо се трансформират в декоративни домашни любимци. Въпреки че е доста добродушна, съветската хрътка борзой се предлага на стопани с опит. Руската хрътка борзой е фамозна със скоростта си, със своята елегантност и отдаденост.

История на съветска хрътка борзой

Историята на съветската хрътка борзой стартира през междинните епохи. Тогава кучетата от тази порода са били употребявани за лов на елени, лисици и даже за лов на вълци. Руската хрътка борзой се е появила в Русия с помощта на татарското настъпление. Татарите имали хрътки, с които ходели на лов за дивеч. Руският цар Василий III незабавно се влюбил в татарските хрътки. Те били кръстосвани с съветски ловен кучета и по този начин се появила съветската хрътка борзой.

Заради обстоятелството, че новата порода се появила в Русия, хрътката получила името си. Руските царе подарявали съветска хрътка борзой на свои другари в чужбина. През XVIII век съветската хрътка борзой се употребява за лов от аристократите. Всеки благородник трябвало да има няколко кучета от тази порода, а също по този начин коне и дресьори. Имало е аристократи, които се хвалели с това, че имали над 100 кучета от породата съветска хрътка борзой. Руският император Петър II имал в двора си 420 кучета от тази порода. През 1873 година почнали проведените надбягвания на кучета от породата съветска хрътка борзой. Стандартът на породата съветска хрътка борзой бил признат през 1888 година.

Стандарт на съветска хрътка борзой

Мъжките представители на породата съветска хрътка борзой доближават до 71 сантиметра височина, а женските - до 66 сантиметра. Мъжкарите тежат от 34 до 48 кг, а женските - от 27 до 41 кг. Женските са малко по-дълги, в сравнение с мъжките. Главата на съветската хрътка борзой е тясна и издължена. През кожата се виждат главните вени. Носът е значителен за тясната зурла и е черен на цвят. Устните са тънки и черни. Челюстите са развити доста добре. Очите са огромни, напълно леко изпъкнали, мрачно кафяви или мрачно лешникови. Те са с бадемовидна форма и са ситуирани с лек надолнище.

Ушите на съветската хрътка борзой са дребни и доста преносими. Шията е издължена и доста мускулеста. Руската хрътка борзой има добре развъртян гръден панер. Опашката е с форма на сърп, тънка и дълга. Крайниците на съветската хрътка борзой са тънки и елегантни, само че в това време с развита мускулатура. Козината на съветската хрътка борзой е мека като коприна, тя е на талази или леко къдрава. На главата, ушите и крайниците козината е по-къса. Допустими са всички цветове, както и всички съчетания на цветове, с изключение на кафеникавите петна върху бяла четина.

Грижи за съветска хрътка борзой

Руската хрътка борзой е куче с необикновено добър темперамент. То е нежно със стопанина си и е доста правдиво на фамилията, с което живее. Кучетата от тази порода не са досадни и са щастливи да лежат умерено в комфортно за тях кътче. Те могат да лежат с часове, без да помръднат. Но в това време съветската хрътка борзой има потребност от опция да изразходва силата си, по тази причина е добре да се разхожда най-малко два пъти дневно дълго време. Ако има опция да потича, съветската хрътка борзой ще се усеща прелестно. Но стопанинът на съветската хрътка борзой би трябвало да е наясно, че кучетата от тази порода имат податливост към гонене, защото през вековете те са били употребявани единствено за лов.

Възможно е съветската хрътка борзой да се изгуби, до момента в който преследва котка или друго животно. Козината на съветската хрътка борзой би трябвало да се разресва най-малко два-три пъти седмично, с цел да не се сплъстява. Не се предлага да се къпе кучето от тази порода по-често от един път годишно. При замърсяване на козината е задоволително да се изчака да изсъхне и по-късно доста добре да се среши. Козината, която е сред лапите на кучето, би трябвало постоянно да се подстригва. Когато сменя козината си, съветската хрътка борзой се нуждае от разресване всеки ден. Руската хрътка борзой в никакъв случай няма да се съгласи да спи на пода. Тя ще избра да се излегне на дивана ви, където най-вероятно ще заспи по тил. Препоръчва се да осигурите особено легло на съветската хрътка борзой.

 Хрътка Борзой

Обучение на съветска хрътка борзой

При добър метод съветската хрътка борзой може да е доста чинно и изпълнително куче. Важно е образованието на кучетата от тази порода да стартира рано. Руската хрътка борзой учи бързо по какъв начин да извършва команди, само че може да й стане скучно, в случай че я карате доста пъти да повтаря едно и също нещо и просто да откаже да го прави. Съществува необятно публикуваното, само че неправилно мнение, че съветската хрътка борзой е неуместно куче. Това не е по този начин, просто съветската хрътка борзой се интересува от лова и от преследването.

Грешка на стопанина на съветска хрътка борзой е да си мисли, че може да кара кучето си да извършва команди от вида на да му донесе обувките или да прави разнообразни трикове, с цел да забавлява гостите му. Руската хрътка борзой ще извърши командите тогава, когато реши, че това е належащо. Усети ли, че стопанинът ѝ я кара да извършва команди, с цел да развлича приятелите си, тя ще се обиди доста. При жестоко отношение по време на образованието съветската хрътка борзой няма да прояви експанзия по отношение на стопанина си, само че изцяло ще откаже да извършва отсега нататък каквато и да е команда. Най-добре е да обучавате съветската хрътка борзой на команди, свързани с лова. Това ще е забавно на кучето, защото му е заложено генетично.

Хранене на съветска хрътка борзой

Руската хрътка борзой има потребност от храна с високо качество, която да обезпечава нужните субстанции на мускулите и костите ѝ. Повечето представители на породата съветска хрътка борзой са много капризни във връзка с храната. Препоръчва се да храните съветската хрътка борзой три или четири пъти на ден, с цел да се избегне вероятността от отичане на стомаха или преплитане на червата. Не се предлага да храните съветската хрътка борзой, преди да я изведете. Трябва да са минали най-малко 4 часа след хранене, с цел да изведете любимеца си.

Руската хрътка борзой на драго сърце ще опита от сухите храни и консервите от висок клас, само че може и да откаже да ги яде. Същото важи и за натуралните артикули. Всичко зависи от настроението на кучетата от тази порода. Руската хрътка борзой има потребност от месо, целесъобразно телешко или агнешко. Допустимо е кучетата от тази порода да се хранят със сурово месо. Дневната норма е 35 грама месо на един кг тегло на кучето. Менюто на съветската хрътка борзой може да се добавя с варени яйца, обезкостена сварена риба и обезкостено сварено пиле. Руската хрътка борзой на драго сърце хапва сварени зеленчуци, които се предлага да се дават дружно с бульона. Изварата и киселото мляко също се харесват на кучетата от тази порода. Руската хрътка борзой в никакъв случай не би трябвало да се храни с бобови храни и самун. От тях стомахът на кучетата от тази порода се подува и нормално изходът е съдбовен.

Заболявания на съветска хрътка борзой

Като цяло съветската хрътка борзой е извънредно крепко животно, само че и кучетата от тази порода са склонни към някои болести, въпреки и малцина. Сред тях са подуването на стомаха, преплитането на червата, притискането на шийните прешлени, прогресивната недоразвитост на ретината, катаракта. Както и всички останали хрътки, съветската хрътка борзой е прекомерно сензитивна към упойка, по тази причина би трябвало доста да се внимава, в случай че се постанова цялостна анестезия заради хирургическа интервенция. Руската хрътка борзой е доста сензитивна и към химикалите, които се съдържат в средствата против бълхи и кърлежи.

Любопитни обстоятелства за съветска хрътка борзой

 Борзой

Интересен факт е, че кучетата от породата съветска хрътка борзой имат доста невисок предел на болежка, те не могат да търпят и най-малката болежка.

Руската хрътка борзой е едно от най-бързите животни в света. На къси дистанции тя развива още от старта 120 километра в час и мъчно може да ѝ избяга която и да е плячка. Нормалната междинна скорост за съветската хрътка борзой при тичане е 90 километра в час.

Интересен факт е, че като цяло кучетата от породата съветска хрътка борзой са доста спокойни в всекидневието си. Но когато видят животно, което считат за плячка, те се трансформират, стават неспокойни и даже нападателни.

Въпреки че е склонна да преследва животни, съветската хрътка борзой може да се сприятели с котки, в случай че се познава с тях от ранна възраст. Но най-добре съветската хрътка борзой се схваща с кучета от едри породи.

Руската хрътка борзой може да се разхожда когато и да е на годината, защото козината ѝ я пази както от студовете, по този начин и от горещините.

Недостатъци на съветска хрътка борзой

Тъй като съветската хрътка борзой е много огромно куче, не е добре то да се оставя за дълго време с прекомерно дребни деца. Причината се крие във обстоятелството, че на кучетата от тази порода не постоянно им харесват грубоватите от време на време игри на дребните деца. Руската хрътка борзой може да одобри играта на дребното дете за опасност и да прояви експанзия към него. Но на децата на по-голяма възраст съветската хрътка борзой ще бъде правилен другар.

Руската хрътка борзой не търпи, когато стопанинът ѝ се отнася зле с нея - не е наложително да се прояви физическа експанзия. Дори в случай че единствено се развикате на куче от тази порода, то ще се обиди и дни наред няма да желае да контактува с вас.

Руската хрътка борзой може да одобри за плячка бягащ човек, по тази причина в местата със скупчване на хора не се предлага кучетата от тази порода да се разхождат без мотив. Ако не осигурявате на съветската хрътка борзой опция да изразходва силата си, тя може да унищожи покъщнината ви, до момента в който си мисли, че си играе.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР