Руската Газпром ще продължи да плаща по досегашни цени, въпреки

...
Руската Газпром ще продължи да плаща по досегашни цени, въпреки
Коментари Харесай

Газови войни

Руската " Газпром " ще продължи да заплаща по досегашни цени, макар че това е срещу европейските правила.

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Новите цени за транспорт и достъп до газопреносната мрежа освен ще усилят разноските на потребителите, само че могат да блокират различните доставки на газ от Гърция.Руската " Газпром " ще продължи да заплаща по досегашни цени, макар че това е срещу европейските правила. Още по тематиката
И регулаторът хареса поевтиняването на природния газ с 7.3% от октомври

Сметката на " Булгаргаз " за понижението бе утвърдена от специалистите на КЕВР
18 сеп 2017
Държавата няма желание да отстъпва за новите цени за газа

Месец преди въвеждането им " Булгартрансгаз " ще пресмята какъв ще е резултатът върху пазара
31 авг 2017
" Газпром " регистрира 80% спад на облагата

Руската компания усеща отрицателно въздействието на мощното евро и $
30 авг 2017
От 2018 година България ще може да транзитира с 12% повече газ за Турция

Проектът на " Булгартрансгаз " е на стойност 42.3 млн. лева
17 авг 2017 Отлагането на значими решения с години нормално води до прибързaни решения и прибързаност в последния миг, а резултатът е противоположен на упования. Настоящият опит за въвеждане на европейски регламенти за газовия пазар, които целят да основат повече пазарна конкуренция, е ярка проява на това предписание. Въпреки че разпоредбите са признати от европейските институции още през 2009 година, а по тяхното използване в България се работи най-малко от 2011 година, в този момент, когато те действително би трябвало да проработят, се оказа, че освен няма да доведат до повече конкуренция, т.е. по-ниски цени за потребителите, само че ще се окажат в техен ущърб. В последна сметка от въвеждането на новите правила ще завоюва единствено газовият оператор " Булгартрансгаз ", чиито цени ще се индексират след близо 10 години без смяна, което е добре за амбициозните газови планове на ръководещите.

Точно това е повода в последните няколко седмици да се надигне вълна на неодобрение от страна на огромните индустриални компании (които са главните потребители на естествен газ), топлофикациите и газоразпределителните сдружения против желанието на страната след 5 години отсрочване да вкара модел за пресмятане на транспортните разноски за природен газ. Новият модел освен усилва разноските им, само че може да се окаже и следващата спънка пред влизането на нови играчи на българския пазар. В края на предходната седмица с отворено писмо против въвеждането на новите такси излезе и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която съобщи, че е срещу непрекъснатото нарастване на цените за транспорт на газ до българските индустриални консуматори без стопански обоснована нужда от това.

Засега обаче страната в лицето на Министерството на енергетиката и КЕВР избират да си затворят очите и ушите и да изчакат бурята да мине. След водена главно през медиите полемика и две срещи сред засегнатите страни единствената отстъпка, която беше реализирана, е за ново отсрочване на модела.

Пет години нищо, най-после - плесници

Изискванията за въвеждане на обособени цени за всяка входно-изходна точка съществуват още от 2009 година като тяхната цел е да се подсигуряват равни условия на достъп на всички консуматори до газопреносните системи в страните от Европейски Съюз. За задачата обаче всяка страна би трябвало да се съобрази с характерните характерности на своя пазар. Едната е степента на либерализация, която особено на българския пазар към момента е прекомерно ниска, защото страната продължава да разчита главно на един снабдител (руската " Газпром " ) и един главен търговец - държавната " Булгаргаз ". Вероятно това е и една от аргументите въвеждането на новия модел за определянето на цените за транспорт и достъп да се протака във времето, а цената на " Булгартрансгаз " (собственик и оператор на газовата мрежа) за транспорт да остане непроменена от 2005 година - 19.73 лева за 1000 куб. метра газ.

Новият модел на тарифиране беше показан още в края на 2012 година пред заинтригуваните страни и публицисти. Анализ по какъв начин новото ценообразуване ще се отрази на цените обаче по този начин и не е изработен, макар че от този момент до момента огромните консуматори на газ неведнъж са упорствали за това. Вместо това те получават уверения от " Булгартрансгаз ", че нарастване на цените няма да има.

Пет години по-късно институциите в енергетиката внезапно се разбързаха и новият тарифен модел трябваше да бъде въведен до 1 октомври. За задачата енергийният регулатор одобри дълго чаканата Методика за установяване на цените за транспорт и достъп. Въз основа на нея при започване на август КЕВР дефинира и нужните доходи на " Булгартрансгаз " за идната година, на чиято база пък компанията дефинира и другите цени за транспорт и достъп на 5 входни и 7 изходни точки.

Така потребителите на газовата мрежа видяха за пръв път черно на бяло новите цени и внезапно схванаха, че обещанията в действителност не са напълно правилни и нарастването ще е сред 60 и 100% (разликата идва от другия вид ползване и отклоненията от него, което постанова пазаруването на по-скъпия тримесечен, месечен или дневен артикул вместо годишен). От началото на октомври другите групи консуматори ще заплащат приблизително към 29 лева за 1000 куб.м. Дори по-притеснителна е логиката на измененията, която на много места наподобява изцяло изгубена.

Газ от Гърция - не

Избраният от " Булгартрансгаз " модел се употребява в множеството страни от Европейски Съюз. При него 90% от нужните годишни доходи би трябвало да се покриват от цените за потенциал (който се декларира и заплаща без значение дали след това ще бъде използван), а останалите 10% - от действителна услуга по транспорт. До момента на процедура българските консуматори са плащали единствено втория съставен елемент. Логиката на определения модел обаче се къса още тук, защото в останалите европейски страни потенциалът на преносната мрежа е напълнен и има мощна конкуренция, до момента в който в България нейната приложимост е едвам 40%. Едно от главните претенции на ползвателите на мрежата е това съответствие сред цените за потенциал и транспорт да се промени.

Според източници от " Булгартрансгаз " логиката е посредством приходите от продажбите на потенциал - които би трябвало да са релативно постоянна големина, операторът да покрие непрекъснатите си разноски, които са едни и същи без значение от типа на модела.

" Булгартрансгаз " има независимост самичък да дефинира цените за другите входно-изходни точки. Така се получава, че съгласно оповестените при започване на август цени за потенциал тези за прохождащия импорт на газ от Гърция са с 33% по-скъпи от румънската входна точка, през която се внася съветският газ. От началото на идната година " Булгартрансгаз " възнамерява и повишаване на цените, при които разликата сред южната и северната входна точка ще доближи 42%. Опасенията на промишлеността, че сходна ценова политика може да блокира вноса на различни доставки, наподобяват изцяло основателни. " Така или другояче и сега вносът от юг е с 30% по-скъп ", разяснява изпълнителният шеф на " Овергаз " Светослав Иванов.

И въпреки от " Булгартрансгаз " да не пожелаха да дават отговор на какво се дължи това ценообразуване, източници от компанията разясниха, че то може да се изясни с това, че от входната точка при Негру вода на румънската връзка до националната мрежа има 70 км и потенциал от 23 милиарда куб. метра. В същото време гръцката връзка е с доста по-голяма дължина до националната мрежа от почти 250 км и потенциал 3 милиарда куб. метра. т.е. изисква доста повече разноски за поддръжка при доста по-малко генерирани доход. Бивши ръководители на компанията обаче разясняват, че с цел да не се блокира вносът на различен газ от юг, може въпреки всичко да се намерения за понижаване на таксите или известно балансиране сред тях.

Другият забележим проблем на новия модел е, че на процедура той няма да засегне таксите, които " Газпром " заплаща за преноса на газ през страната ни за Турция, Гърция и Македония. Става въпрос за близо 15 милиарда куб. метра годишно, за които съветският монополист ще продължи да заплаща по 12 лева на 1000 куб. метра (според данните за пренесени количества и приходите от тях). Въпреки че съветската компания има дълготраен контракт за транспорт и употребява единствено директните газопроводи, разликата в цената за нея и за локалните търговци и консуматори става фрапантна.

" Единственият метод, който може да подсигурява правдивост, е всички да заплащат по еднакъв принцип. Не може да променяш разпоредбите единствено за тези клиенти, които ти подсигуряват една седма от приходите. Това основава преграда пред либерализацията на пазара ", споделя Светослав Иванов.

Кой ще завоюва

Единственият позитивен резултат от въвеждането на новия модел в действителност ще има за " Булгартрансгаз ". Причината е, че това е комфортен миг нейните цени да се индексират за пръв път от 10 години (виж графиката). От финансовите доклади на компанията се вижда още, че пренесените количества газ за този интервал са намалели от 20.9 на 19 милиарда куб. метра годишно, вследствие на което себестойността на услугата се е нараснала от 4.73 лева до 11.54 лева за преноса на 1000 куб. метра. Дори и освен това състояние обаче компанията печели добре – за последните 10 години насъбраната чиста облага е в размер на 810 млн. лева " Предприятие с толкоз огромна облага и с толкоз дребни вложения в частния бранш не може да има, тъй като би реинвестирало облагата си ", счита Светослав Иванов.

Според промишлеността от новите цени " Булгартрансгаз " ще натрупа надвзет доход, който ще влиза в специфичен фонд. Средствата от фонда ще бъдат освободени през 2020 година, когато КЕВР ще ги употребява, с цел да понижи цените за транспорт и достъп.

Преувеличени опасения?

За едни от най-големите консуматори на газ в страната – химическите фабрики, новите цени ще костват сред 3 и 5 млн. лева годишно. Реално най-ощетени ще са газоразпределителните сдружения и топлофикациите, които имат сезонно ползване на газ, което през зимата е съобразено напълно с метеорологичните условия. Според данни, с които " Капитал " разполага, при сходен консуматор разноските за новите цени биха скочили приблизително със 77%, в случай че поръчката за потенциал не е усъвършенствана по отношение на действителното му ползване през миналата година, и с до 35%, в случай че това бъде направено. Това значи, че в случай че сега цена транспорт съставлява 5% от крайната цена на газа, с новите цени тя ще се усили с сред 2.8 и 5% пункта.

В парично отражение " Топлофикация София " пресмята, че това ще й коства 20 млн. лева повече разноски, което е близо 10% от общите й разноски за газ през 2016 година Заради падащите цени на газа това към момента не значи, че парното ще нарастне. Засега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР