Руската Газпром“ направи големи отстъпки от цената на природния газ

...
Руската Газпром“ направи големи отстъпки от цената на природния газ
Коментари Харесай

Ценовата война в Европа е причината за газовите отстъпки на Русия

Руската „ Газпром “ направи огромни отстъпки от цената на природния газ за България, само че тя беше принудена да понижи приходите си от продажбата на газ, с цел да избави купувача в лицето на София, написа съветското издание „ Взгляд “ в собствен разбор.

От българска страна договарянията с Русия бяха избрани като „ доста тежки “, а отстъпката „ мъчно извоювана “.

„ Газпром “ подписа и съобщи на България съглашение с най-голямото понижение на цената на природния газ с над 40%, съобщи българският министър председател Борис Борисов през вчерашния ден. Това може да се назова алегоричен подарък за 142-ата годишнина от Освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 година, което се празнува на 3 март 2020 година, добави той.

Пред съветското издание „ Газпром Експорт “ е удостоверило подписването на съглашението с „ Булгаргаз “ като част от процедурата за преразглеждане на цената на съветския природен газ, доставен в България. При сключването на нови средносрочни и дълготрайни контракти „ Газпром “ в този момент би трябвало да разчита не на цените на петрола, а на цените на европейските газови хъбове.

Колко сериозна е отстъпката, предоставяна от „ Газпром “ на България спрямо други европейски страни? 

„ Булгаргаз “ означи, че има намерение да предложи понижение от 40% на цената на природния газ за българския консуматор от 1 април 2020 година Така от сегашните 44.04 лева за мегаватчас тя ще поевтинее до 26 лева за мегаватчас. По отношение на кубичните метри цената на съветския газ за българите ще намалее от 176 евро на 112 евро за хиляда кубически метра, написа „ Взгляд “. Крайната цена за българските консуматори обаче не е равна на цената, по която „ Газпром “ продава на медиатора „ Булгаргаз “, защото вългарското сдружение също би трябвало да получи своя марж.  

„ Газпром “ не оповестява обществено цената на газа в договорите с обособени страни. По предписание Германия получава най-атрактивната цена като най-големия покупател на съветски газ в Европейски Съюз и като цяло сериозен сътрудник на Русия в газовите ѝ планове.

„ Считам, че цената за България е почти сравнима с цената на газа за Германия. Въпреки че Германия може да има малко по-добра цена, като се има поради, че Берлин взе участие интензивно в нашите газови планове “, разяснява Станислав Митрахович, водещ специалист на Фонда за национална енергийна сигурност и старши теоретичен помощник във Финансовия университет при държавното управление на Русия.

Игор Юшков, водещ специалист от Националния фонд за енергийна сигурност, счита, че тази отстъпка за България изравнява цената на газа със сегашните междинни европейски цени. Тоест, „ Газпром “ в действителност изравни цените за българите с тези за останалата част от Европа.

Предишната формула за установяване на цената на газа бе обвързана с тази на петрола, само че в този момент тя ще се пресмята, взимайки се поради и цената на спот пазара на газ в Европа. Юшков изясни, че цената на спот пазара към този момент е под 100 $ на хиляда кубически метра, което е рекордно ниско.

„ Вероятно България не е последната страна, която ще изиска в близко бъдеще да усили каузи на спот съставния елемент в контракта и да понижи зависимостта си от цените на петрола “, добави той.

Всъщност спадът при цените на газа в Европейски Съюз е един от причините на България, която искаше да получи отстъпка от „ Газпром “, прибавя „ Взгляд “.

На европейския пазар се регистрира невиждан спад на цените на газа. Причината е освен извънредно топлата зима, само че и дейностите на самата „ Газпром “ – тъй като, страхувайки се от газова рецесия поради Украйна тази зима, компанията нагнети рекордни размери гориво в европейските складове. В последна сметка обаче беше подписан директен контракт с Украйна и нямаше спиране на доставките на съветски газ.

Като причина за ниските цени не може да се подмине и коронавирусът, поради който потреблението на полутечен природен газ в Азия понижава, което основава още повече предложение на пазара. Отново съветската „ Новатек “ продава своя полутечен природен газ в Европа и по този метод основава конкуренция за горивото на „ Газпром “. Харесва ви или не, в Европа има много доставки на газ, което оказва напън върху цените, правейки ги рекордно ниски. В резултат на това „ Газпром “ няма различен избор, с изключение на да следва преднината на купувача, с цел да не го загуби.

„ В Европа има ценова война, когато би трябвало да поддържаш пазарен дял на пазар с понижаващи се цени, личния си марж и облага, очаквайки, че ценовата обстановка ще се усъвършенства. Това е логиката на ценовата война, в която би трябвало да оцелеем. Основният претекст – да запазиш потребителя “, съобщи Митрахович. 

Освен това България има втори мотив. Ако по-рано тя получаваше газ единствено от Русия, то от октомври 2020 година ще може да приема 1 милиарда кубически метра газ годишно от Азербайджан от находището „ Шах-Дениз-2 “, който ще идва през тръбопровода TAP и TANAP. Това е план за тръбопроводи, конкуриращ се с „ Турски поток “, който обаче се поддържа от Европейската комисия и Съединени американски щати.

Освен това България построява интерконектор с Гърция, а София „ заплашва “ да закупи 0.5 милиарда кубически метра полутечен природен газ от Съединени американски щати, Катар и Египет през гръцкия терминал за полутечен природен газ в Александруполис, написа съветското издание. И макар че този газ може да коства на българите повече, в сравнение с европейските тържища, самият факт на появяването на различно гориво не може да бъде подценен. В резултат – от близо 3-те милиарда кубически метра, които „ Газпром “ преди този момент е доставял на България, може да загуби половината от пазара.

„ Ако нямаше ценова война, тогава бихме могли да помолим българите да изчакат с отстъпката. Но при сегашните условия това е насилствен ход от страна на „ Газпром “, който не желае да загуби покупател в лицето на България “, счита Митрахович.

И най-после, най-важният мотив на България в договарянията с „ Газпром “ по отношение на цената е, несъмнено, „ Турски поток “. „ В последна сметка, от България зависи по кое време втората линия на „ Турски поток “ ще стартира да работи, доставяйки газ за европейски клиенти – Унгария и Сърбия. За задачата е належащо тръбата да бъде приключена през България.

„ Не изключвам, че те забавиха процеса на строителство, с цел да се харесат на американците, които желаят да спрат освен „ Северен поток 2 “, само че и „ Турски поток “. Българите са податливи на напън от Вашингтон и Брюксел “, споделя Митрахович.

Първоначално София трябваше да довърши частта си преди края на 2019 година След това последваха изказвания, че тръбопроводът ще бъде приключен едвам в края на 2020 година Дори Владимир Путин трябваше да се скара на българите за спирането на строителния интервал. Сега България дава обещание да приключи тръбата до май 2020 година, написа изданието.

„ Газпром " намерения и реши, че в тази обстановка е по-добре да се вършат отстъпки на българите. България – каквато и да е тя, ни е нужна за световни газови планове макар свадите с шпиони, с монументи, за Втората международна война и други Не изключвам опцията в някакъв миг да се появи вид за друга газова тръба (трета) – непосредствено от Русия към България, вместо „ Турски поток-2 “, изключително в случай че има предпочитание за непрекъснато прекъсване на преноса през Украйна “, заключва Митрахович.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР