Руската фондова борса тази година се превърна в лидер по

...
Руската фондова борса тази година се превърна в лидер по
Коментари Харесай

Руските акции станаха най-добрите в света. Защо?

Руската фондова борса тази година се трансформира в водач по напредък в международен мащаб. На какво се дължи триумфът? Защо вложителите харесват толкоз доста съветски акции?

Въпреки леката промяна през последните дни, съветските акции тази година показват рали, което засенчва всички фондови пазари в света. Това значително се дължи на дивидентната рентабилност, съвсем двойно по-голяма от тази на другите разрастващи се страни, написа Bloomberg.

Доларовият показател RTS на съветския фондови пазар се увеличи с 34%, пробивайки равнището, предхождащо налагането на глобите през 2014 година на фона на отслабването на опасенията от въвеждането на нови политически ограничения.

Финансовата непоклатимост на Руската федерация, укрепването на валутата и ниската сравнителна стойност на книжата също притеглят вложители: през 2019 година единствено гръцките акции изпреварват съветските бенчмарк бумаги.

" Дивидентите изиграха решаваща роля ", споделя пред Bloomberg Елена Ловен, портфейлен управител на Swedbank Robur Fonder AB.

Експертът чака ралито да продължи и през идната година. Руските акции " могат елементарно да набъбнат с още 40-50% и към момента да останат евтини ", сподели тя.

През последните няколко години Министерството на финансите упорства държавните компании на Руската федерация дават повече от облагата си под формата на дивиденти, като вложителите на фондовите пазари се възползват от това.

От началото на 2019 година цената акциите на Газпром са се повишили с над 70%, откакто компанията увеличи дивиденти. Тя възнамерява в бъдеще да отдели половината от чистата си облага за дивиденти.

Ажиотажът на дивидентите се популяризира и към държавните банки, в това число Сбербанк и ВТБ, споделя анализаторът на BCS Global Markets Елена Царева, представена от vestifinance.ru.

" Сбербанк и ВТБ нямаха задоволително капитал, с цел да изплащат по-високи дивиденти до тази година, само че в този момент равнището на капитала, капацитетът за напредък и рентабилността ни разрешават да изплащаме по-щедри дивиденти, сподели Царева. " Икономическият напредък и равнището на кредитирането към този момент са ниски, само че дивидентите са високи и обстановката е постоянна ", добавя специалистът.

От 23 съветски компании в показателя на MSCI Emerging Markets, 15 предоставиха на вложителите обща възвръщаемост над междинните за този показател 14% през тази година, сочат данните, оценени от Bloomberg.

От началото на годината анализаторите покачват прогнозите за облагите на съветските компании и намаляват оценките за фирмите в разрастващите се страни като цяло.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР