Руската федерация е стратегически партньор на България в енергийния отрасъл.

...
Руската федерация е стратегически партньор на България в енергийния отрасъл.
Коментари Харесай

Министър Петкова: Руската федерация е стратегически партньор на България в енергийната област

„ Руската федерация е стратегически сътрудник на България в енергийния бранш. Уверена съм, че съдействието ни в тази област е основно за развиването на двустранните връзки. “ Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри петото съвещание на работната група по енергетика в състава на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие, която се организира в София.

В рамките на срещата България и Русия разискаха съдействието посред им в нуклеарната енергетика, в газовата и нефтената област, както и в електроенергетиката.
Българската страна осведоми съветските си сътрудници за съществени моменти от създадената процедура за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “, която към този момент е оповестена в Официален вестник на Европейски Съюз. В процедурата е предоставена опция за включване на огромни потребители – посредством контракти за изкупуване на електрическа енергия или за придобиване на миноритарно присъединяване в капитала на плановата компания.

„ Разглеждаме съществено опцията за присъединяване на „ Росатом “ в плана, сподели съпредседателят на работната група от съветска страна – заместник-министърът на енергетиката Анатолий Яновский. Министър Петкова разясни, че срокът за подаване на заявки за присъединяване от евентуалните вложители изтича в средата на м. август тази година.

Българската и съветската страна означиха, че продължава реализацията на ограниченията, заложени в подписаната през 2017 година Пътна карта за развиване на газопреносната инфраструктура на територията на нашата страна. Българската страна осведоми, че, след направените промени в Енергийната тактика, сега е в ход развой на разширение на газопреносната инфраструктура на „ Булгартрансгаз “ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница. В рамките на работната група още веднъж бе очебийно смисъла на плана в подтекста на вероятността за създаване на газоразпределителен център на територията на България. Концепцията за газоразпределителен център планува доставки на газ от Руската федерация като един от източниците за зареждането му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР