Руската федерация е продължила нотификацията за определяне на временна предупредителна

...
Руската федерация е продължила нотификацията за определяне на временна предупредителна
Коментари Харесай

Русия е удължила нотификацията за предупредителната зона в Черно море

Руската федерация е траяла известието за установяване на краткотрайна предупредителна зона в Черно море заради осъществяване на военни учения.

Зоната включва елементи от изключителната икономическа зона на България. Това уточни министърът на защитата Тодор Тагарев пред Нова тв.

Това се прави нормално за няколко дни, до момента в който трае учението, изясни той, представен от Българска телеграфна агенция. Нотификацията от съветска страна беше направена на 18 юли за десетдневен интервал, той изтече, само че те я продължиха с още 10 дни, съобщи министърът, че не се знаят желанията на Русия и добави, че следва да се обърне по-сериозно внимание на този въпрос.

„ Не би трябвало тези известия, ограничавания, да се ползват, с цел да оказват помощ на Русия да блокира износа на зърно от украинските пристанища. Това е недопустимо “, сподели още Тагарев и добави, че превозът и навигацията в морските пространства се регламентират по други режими.

Министърът означи, че изключителната икономическа зона на България не е предмет на ограничавания на корабоплаване на търговски съдове или на дейности на военноморски сили на други страни.

Той изясни, че когато страните организират учения с кораби или стрелби от брега, нормално вършат нотификация, с която лимитират корабоплаването за избран интервал от време в избрана част от морското пространство, като предизвестяват, че е рисково да се плава в тези води.

На въпрос дали българските управляващи, в случай че бъде поискано, ще спомагат на украински съдове да употребяват българските териториални води за транспорт на украинско зърно, министърът уточни, че за подобен транспорт би трябвало да се случи същото и през румънските и турските териториални води.

Ако има такова питане, ще го обсъдим с нашите съдружници, които са в прилежаща територия на Черно море, в случай че се смята, че рисковете са по-големи и с нашите съдружници от НАТО, добави Тагарев.

На 27 юли Министерството на защитата заяви публично пред Българска телеграфна агенция, че Руската федерация е изпратила обществена нотификация за установяване на краткотрайна предупредителна зона в Черно море заради осъществяване на военни учения.

Запитването беше в отговор на прессъобщението на НАТО, оповестено след съвета НАТО-Украйна.

Алиансът осъди " рисковото " държание на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като акцентира, че новата съветска " предупредителна зона " визира териториалните води на България, която е членка на НАТО.

От МО показват, че зоната включва елементи от изключителната икономическа зона на България. Няма причина за терзание и учението ще се организира надалеч от териториалните води на страната ни, прецизираха за Българска телеграфна агенция от ведомството.

Въпреки че тези дейности не съставляват официално нарушаване на международноправните правила, те не се считат за добра процедура.

България и съдружниците не престават регулярните действия по засилено наблюдаване в зоната на отговорност на НАТО, в сходство с решенията в границите на Алианса, прибавят от Министерството на защитата.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР