Руската федерация е един от факторите, които имат интерес да

...
Руската федерация е един от факторите, които имат интерес да
Коментари Харесай

Османи: Русия има интерес да поддържа живи конфликтите в Западните Балкани

Руската федерация е един от факторите, които имат интерес да поддържат живи споровете в района на Западните Балкани , с цел да имат по-лесно въздействие. Дори последната ескалация на връзките сред България и Северна Македония ще бъде приветствана от трети страни, които виждат късмет да поддържат непрекъснат спор тук, споделя министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в изявление за Радио Свободна Европа.

Османи още веднъж уточни, че извикването на съвещания в София на българския дипломат в Скопие е непропорционална реакция, „ доколкото се свързва с случая в Охрид ”, при който бе пребит секретаря на сдружението „ Цар Борис Трети ” Християн Пендиков, тъй като Република Северна Македония е взела „ всички вероятни ограничения ”. 

„ Веднага разкрихме причинителите и единият е в ареста. Веднага президентът, министър председателят, министърът на външните работи осъдиха случилото се. Отидох в София, и показах това, което страната би трябвало да покаже на нашия жител и жители, тъй че в действителност не виждам каква е връзката сред случая и реакцията (на България). Реално в обществеността в Република Северна Македония имаше „ невнимателна реакция ”, само че като цяло институциите реагираха както би трябвало да реагира страната при такива случаи. Не може да се генерализира от подобен случай и да се вършат заключения за това по какъв начин страната се държи по отношение на общностите ”, сподели Османи.

Министърът на външните работи на Северна Македония дефинира като утежнителен фактор идните избори в България , “защото изборите нормално усложняват сензитивните въпроси и не дават пространство на дипломатите да си правят работата както би трябвало ”. 

„ Сезонът на провокаторите и политическите печалбари (и в двете държави) е отворен и в този момент всички са в деяние , само че би трябвало да спрем този цикъл на взаимно утежняване на връзките и да върнем позитивния дневен ред. Мисля, че Северна Македония до момента е направила всичко, което би трябвало, с цел да се оправи с случай, който може да се случи на всички места ”, уточни Османи.

Османи сподели, че няма директна информация на интервенция на Русия във утежняване на връзките сред България и Северна Македония, само че че „ има интерес на трети страни да поддържат живи или замразени споровете в този район, с цел да може по-лесно да се упражнява въздействие, това се знае от доста от дълго време ”. Според него ескалацията на напрежението сред двете страни е добре пристигнала за трети страни, „ които ще видят късмет да поддържат непрекъснат спор тук ”. Попитан кои са тези трети страни, той отговори - Руската федерация.

В отговор на въпрос дали конституционните промени в Република Северна Македония за регистриране на българите в преамбюла на главния закон, което е изискване за отваряне на преговорните глави с Европейски Съюз, биха били признати в такава атмосфера, Османи отговори, че конституционните промени са в полза на Република Северна Македония. 

„ По отношение на държанието на България анализатори, които следят връзките ни, си задават въпроса до какъв брой България има интерес да се случат измененията в Конституцията, тъй като тези промени са в наш интерес. Те ще оказват помощ на българската общественост, само че ще бъдат повратна точка в връзките ни с България в полза на Северна Македония ”, сподели Османи. 

В изявление за изданието „ Независим ” през седмицата някогашният дипломат на Република (Северна) Македония в България Георги Спасов разви тезата, че „ всичко, което се случва през миналата седмица в българо-македонските връзки, е част от " имперските упоритости " на София към Северна Македония и задачата е да не бъдат признати измененията в Конституцията и страната да остане отвън Европейски Съюз за дълго време ”.

„ Ако някой прави нещо да попречи на ново несъгласие (от страна на България), с цел да бъде арестувана поддръжката на Европейски Съюз към Северна Македония, това е Министерството на външните работи. Нашата съществена цел е да не се движим по вълната на страстите, а да работим в посока на дълготрайния ни интерес. Най-голямата вреда, която може да бъде направена за страната е това в Европейски Съюз да стартират да имат вяра, че има публичен напън върху една етническа общественост, че има някаква дискриминация, принуждение. Това е нашата задача ”, сподели Османи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР