Руската енергийна компания гигант "Газпром" е изпратила писма до своите

...
Руската енергийна компания гигант "Газпром" е изпратила писма до своите
Коментари Харесай

Газпром се опитва да увери клиентите си в Европа, че все още могат да купуват природен газ


Руската енергийна компания колос "Газпром " е изпратила писма до своите европейски клиенти, с цел да ги увери, че могат да продължат да заплащат за природния газ, без да нарушават глобите, наложени от Европейски Съюз на Москва, като това е последната индикация, че Русия може би се пробва да откри метод да поддържа притока на газ за Европа, оповестява организация Блумбърг.

Европейските компании не престават да се пробват да измислят по какъв начин да продължат да купуват съветски газ, откакто Москва изиска заплащанията да се правят в рубли, а Европейската комисия сподели, че сходен ход ще наруши западните наказания. Руският газ за Полша и България към този момент беше пресечен, а крайните периоди за заплащане на други страни настава по-късно този месец (около и след 20-ти май).

В писмо, забелязано от организация Блумбърг, "Газпром " е споделил на клиентите си, че нова заповед, оповестена от Кремъл на 4 май, "изяснява процедурата ", изложена в първичния декрет на президента Путин за заплащанията на газа в рубли.

Не е обаче ясно дали новата заповед ще бъде задоволителна, с цел да успокои опасенията на Европейския съюз, който съобщи, че откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк " и превалутирането на платените долари и евро в съветската валута благодарение на Централната банка на Русия не съставлява нарушаване на наложените глобите.

Европейски Съюз не разяснява информацията на Блумбърг.

Според организацията новата заповед от 4-ти май гласи, че задграничната валута, получена от купувачите, би трябвало да се обменя в рубли посредством сметки в Националния клирингов център на Русия.

В писмото на "Газпром " до неговите европейски клиенти се показва, че заповедта подсигурява бистрота на паричните потоци на задграничните купувачи и изключва опцията "трети лица " да вземат участие в разплащанията (при превалутирането от долари и евро в рубли), оповестява Блумбърг, като организацията добавя, че изложената нова процедура наподобява изключва присъединяване в интервенцията на глобената Руска централна банка.

Газпром не отговори незабавно на настояването за коментар от страна на Блумбърг.

Президентът Владимир Путин хвърли газовите пазари и европейските политици в безпорядък, когато изиска синьото гориво да се заплаща в рубли от страна на така наречен "неприятелски страни ", припомня Блумбърг. Полша и България първи бяха отрязани от съветския газ поради отхвърли да се ангажират с новите условия, само че няколко европейски компании не престават да търсят заобиколни решения, търсейки насоки от Европейската комисия за това какво е разрешено да се направи.

Европейската комисия издаде някои насоки на 22-ри април и даде обещание да отговори на настояванията на фирмите за повече изясненост.

В указа на Путин от края на март се показва, че Русия приканва фирмите да отворят две сметки - една в евро и една в рубли - и дефинира, че заплащането няма да се смята за осъществено, до момента в който съответната сума не бъде обърната в рубли.

Европейски Съюз пък сподели, че това дава прекалено много пълномощия на Москва и нарушава глобите против Централната банка на русия. Европейски Съюз също по този начин предлага на фирмите да заплащат в евро и да търсят удостоверение от съветската страна, че договорката завършва дотук - преди непознатата валута да бъде обърната в рубли.

В края на април Руската централна банка издаде лично обяснение по отношение на първичната заповед на Путин. Централната банка на Русия съобщи, че в случай че задграничните купувачи на газ заплащат по своите сметки в задгранична валута добросъвестно, газът няма да бъде изключен, даже в случай че "Газпромбанк " не успее да конвертира тези средства в рубли, стига да няма задържане на средствата вследствие на наложените наказания.

Отделно, шефът на Руската централна банка Елвира Набиулина разгласи, че механизмът също по този начин лимитира интервала за конвертиране на еврото и долари в рубли до два работни дни, в опит да смекчи опасенията на Европейски Съюз, че средствата в задгранична валута могат да се преглеждат като заем на централната банка, показва още Блумбърг.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР