Руската Дума няма да сформира делегация за участие в работата

...
Руската Дума няма да сформира делегация за участие в работата
Коментари Харесай

Русия напуска Съвета на Европа

Руската Дума няма да образува делегация за присъединяване в работата на ПАСЕ, съобщи РИА Новости.

Това бе подкрепено от всички 413 депутати в пленарната зала през днешния ден. Според депутатите взаимоотношението на Русия със Съвета на Европа по парламентарна линия в действителност е било прекъснато поради твърдата антируска акция, а самата ПАСЕ се оказала в дълбока систематична рецесия.

В тази обстановка държавната Дума не вижда съображение да върне съветската делегация в ПАСЕ и да възобнови вноските в бюджета на съвета на Европа, се показва в известието от пресслужбата. Подчертава се, че решението е признато „ в полза на жителите и съветската страна “.

Ръководителят на фракцията „ Единна Русия “ Сергей Неверов съобщи, че по-късно решение политолози и специалисти ще стартират да гадаят значи ли това, че държавната Дума се отхвърля от наличието на Русия в Европа и от демократичните полезности.

Лидерът на Либерално-демократическата партия /считана за ултранационалистическа/ Владимир Жириновски акцентира, че идната стъпка е дефинитивно излизане на Русия от Съвета на Европа.

Депутатът Дмитрий Новиков означи, че ПАСЕ е един от инструментите на „ студената война “. А водачът на „ Справедлива Русия “ Сергей Миронов счита, че участието на Русия в Съвета на Европа е „ безусловно безполезна и изгубена работа “.

Отношенията сред Русия и Съвета на Европа минават през комплициран интервал. Конфликтът се обостри през 2014-2015 година, когато съветските парламентаристи бяха лишени от редица права поради позицията им за Крим. Москва съобщи, че в сходни условия е невероятно да се работи и приключи присъединяване си в съвещанията.

В края на юни 2017 година несъгласията се ускориха. Москва замрази част от вноските в бюджета на организацията, до момента в който пълномощията на делегацията й в ПАСЕ не се възстановят изцяло. Все отново съветската страна продължи работата по ратификацията на документи от конвенциите.

ПАСЕ призна, че ограниченията на Кремъл са довели до финансови компликации: наложило се 9% заледяване на бюджета, а дефицитът достигнал 1, 5 млн. евро. През април м.г. генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд съобщи, че в случай че страната не заплаща вноските си в продължение на 2 години, комитетът на министрите може да прегледа въпроса за нейното изключване. За Русия този период настава в края на юни 2019 година

„ Известия “ отбелязва, че до това решение Москва е била измежду най-големите донори на бюджета на съвета на Европа с вноски от към 30 млн. евро. Председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин преди два дни съобщи, че Русия ще се върне към работата си в състава на ПАСЕ единствено откакто бъдат отстранени глобите от нейния правилник. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР