Руската делегация е готова да отиде в Турция за преговори

...
Руската делегация е готова да отиде в Турция за преговори
Коментари Харесай

Медински: Русия има готовност за преговори с Украйна в Турция

Руската делегация е подготвена да отиде в Турция за договаряния с Украйна, в случай че получи съответното разпореждане. Това съобщи помощникът на президента на Руската федерация Владимир Медински, който оглавяваше съветската делегация на договарянията в Истанбул, в коментар за Telegram канала Shot, предава " Фокус ".

" Ако дадат заповед, ще тръгнем “, съобщи той, разяснявайки изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Анкара е подготвена още веднъж да даде платформа за договаряния сред Русия и Украйна.

По-рано във видеообръщението си към участниците в срещата Украйна-Югоизточна Европа турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че няма да може да взе участие в събитието заради подготовката за локални избори в страната.

Президентът Ердоган, базирайки се на руско-украинската война, сподели: " Готови сме да възстановим преговорния развой, който преди този момент се състоя в Истанбул, с цел да реализираме мир “.

Изразявайки удовлетворение от опцията да се обърне към участниците в срещата, турският държавен глава акцентира поддръжката на Турция за независимостта, суверенитета, сигурността и териториалната целокупност на Украйна.

Според него Турция поставя всички старания да отбрани правата и ползите на кримско-татарския народ. Той изрази подготвеност да способства за бързото възобновяване и реорганизация на Украйна.

" Навлязохме в третата година от войната и макар всичките ни старания не постигнахме задоволителен прогрес в установяването на мир. Оставам на мнението, че дипломацията и разговорът би трябвало да имат късмет да сложат завършек на войната със обективен и дълготраен мир “, съобщи Ердоган.

За постигането на тази цел президентът означи изключителното значение на оптималното потребление на всички дипломатически канали.

" Най-малкото смятам за належащо да стартираме взаимна работа за установяване на общите параметри на мира. В тази връзка ние фундаментално поддържаме мирния проект от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски “, означи президентът.

Той напомни, че Турция също е поела водеща роля в проекта за продоволствена сигурност.

Изразявайки убеждението си, че триумфът на мирните начинания изисква обединените старания на двете страни, Ердоган сподели: " Черноморската самодейност, която беше основана посредством нашите старания и изигра сериозна роля в нейното осъществяване, остава в нашия дневен ред “.

Той акцентира нуждата от основаване на съглашение, което да подсигурява сигурността на корабоплаването на комерсиалните кораби в Черно море и добави, че в този подтекст, в съдействие с Организацията на обединените народи (ООН), не престават контактите за създаване на нов правилник, който ще включва отговорности за гарантиране на сигурността в Черно море.

" От друга страна, с цел да възстановим мира, ние сме подготвени да възстановим преговорния развой, който се организира преди този момент в Истанбул. По този мотив бих желал да пожелая духът на взаимност, който се възроди в нашата обща география на Балканите, с помощта на процеса на съдействие сред страните от Югоизточна Европа, да се популяризира и в нашата прилежаща география “, добави Ердоган.

Президентът приключи посланието си, като изрази признателност на всички, които са съдействали за организирането на срещата на върха, изключително на албанския министър председател Еди Рама.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР