Руската държавна петролна компания Роснефт води разговори с Иракски Кюрдистан,

...
Руската държавна петролна компания Роснефт води разговори с Иракски Кюрдистан,
Коментари Харесай

Роснефт води преговори за работа по спорни петролни полета с Иракски Кюрдистан

Руската държавна петролна компания Роснефт води диалози с Иракски Кюрдистан, с цел да му помогне да създаде нефтени залежи в противоречива територия на фона на тлеещо напрежение с Багдад – ход, който слага Москва на една от най-старите разграничителни линии в Ирак, разяснява Financial Times.

Роснефт, в която Кремъл държи надзорен пакет, изследва няколко бранша и съществуващи полета в противоречива територия под кюрдски надзор, сочат трима осведомени източници. Те включват места наоколо до остарелия град Киркук и до сирийската граница – региони, които публично се намират под ръководството на Багдад, написа investor.bg.

Ходът подсказва за следващ път, че Москва употребяват Роснефт, с цел да ускори по-агресивната си външнополитическа позиция в Близкия изток, до момента в който Кремъл се пробва да циментира нови политически алианси посредством по-дълбоки стопански връзки.

През последната година основният изпълнителен шеф на Роснефт Игор Сечин – непосредствен съдружник на президента Владимир Путин – подписа няколко покупко-продажби за закупуването на нефт от Либия и Регионалното държавно управление на Кюрдистан (РПК) и продаде забележителен дял от компанията на Катар.

Разговорите сред Роснефт и РПК по изследването и производството са едвам в ранен стадий и към този момент не е достигната съответна договорка, споделят осведомени източници.

Те обаче следват авансово съглашение с Роснефт. Регионалното държавно управление на Кюрдистан сподели през юни, че съветската компания ще работи по пет местоположения под кюрдски надзор, без да загатва кои са те.

Роснефт отхвърля коментар на FT за точното местонахождение на обсъжданите полета, само че не отхвърля, че обмисля работа на териториите, чието право на ръководство е противоречиво.

Компанията е желала да работи с РПК и с федералното държавно управление на Ирак, споделя Роснефт, добавяйки, че се е надявала Багдад да предложи по-добри условия за изследване и рандеман на нефт на личната си територия.

„ Офертата на районното държавно управление на Кюрдистан се оказа по-адекватна и конкурентна “, споделя Роснефт. „ Ако иракското държавно управление ни предложи планове по условия, които ще бъдат комерсиално допустими за компанията и съответни за пазара, ще имаме интерес да ги обмислим “.

Говорител на иракското петролно министерство обаче упрекна КПР, че „ извърта “ петролните съглашения, без да се съветва с Багдад.

„ Проблемът със противоречивите територии към момента не е обсъждан с федералното държавно управление “, споделя представителят на министерството Асим Джихад за FT.

Кюрдското министерство по естествените запаси отхвърля коментар по тематиката.

Спорните територии значително са следени от КПР през последните три години, откогато настъплението на ислямистката терористична формация ИДИЛ в Северен Ирак накара кюрдските военни сили да се придвижат към територията, освободена от федералните военни елементи.

Оттогава насам КПР ускори износа на нефт от северната част на страната, достигайки нежен мир в връзките с Багдад, защото и двете страни се борят против ИДИЛ. Политическите анализатори обаче чакат напрежението още веднъж да се нажежи, когато ислямистките терористи бъдат победени.

Иракски Кюрдистан възнамерява да организира референдум за самостоятелност през септември, включвайки територии от противоречивите региони, като Киркук – град, който доста кюрди възприемат като своя Йерусалим. По-рано тази година кюрдското знаме бе сложено над постройките на държавните институции в града.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР