Руската държавна корпорация Роскосмос съобщи, че ще окаже максимално съдействие

...
Руската държавна корпорация Роскосмос съобщи, че ще окаже максимално съдействие
Коментари Харесай

Обиски в "Роскосмос" заради изтичане на тайни за хиперзвуковия "Кинжал"

Руската държавна корпорация " Роскосмос " заяви, че ще окаже оптимално подпомагане на съветското контраразузнаване, което стартира обиски по съмнения, че секретни данни за " сръхмодерното оръжие " - хиперзвуковата ракета " Кинжал ", са изтекли към западни спецслужби, заяви ТАСС. Агенти на ФСБ претърсват основния институт на корпорацията (Централен научноизследователски институт за машиностроене, или ЦНИИмаш) в град Корольов, както и кабинета в Москва на шефа на изследователско-анализаторския център на Обединената ракетно-космическа корпорация (ОРКК) Дмитрий Пайсон.
Московският в. " Комерсант " заяви тази заран за интервенцията с конкретизиране, че тя е по отношение на наказателно дело за държавна измяна и обгръща десетина чиновници за съдействие със западни разследващи организации. ФСБ научили, че строго секретни разработки на съветската индустрия, свързани с " Кинжал ", са попаднали на Запад.

С хиперзвуковите планове по принцип се занимава друга компания - " Тактическо ракетно въоръжение ", която е отвън " Роскосмос ". Но тя си сътрудничи тясно с други предприятия и институти, където има хора с достъп до документи.

Пайсон е работил в ЦНИИмаш и се ревизират близки негови познати от института. Сега той е във фонда за високи технологии " Сколково " като шеф на клъстера за галактически технологи и телекомуникации. Ракетата " Кинжал " бе показана за пръв път от президента и висш главнокомандващ Владимир Путин на 1 март.

Потенциални цели на най-новите съветски хиперзвукови оръжия са вражеските кораби - от самолетоносачи до фрегати. " Кинжал " е неосезаем от системите за Противовъздушна отбрана заради високата си скорост и способността за маневриране, а имайки поради високия обсег на самолетите, на които може да се употребява, не е належащо даже да се навлиза във вражеската зона на деяние.

В четвъртък министерството на защитата на Русия заяви, че през първите 10 дни на юли са извършени тествания на " Кинжал " в Южния боен окръг. Този път са употребявани изтребители МиГ-31 и стратегически бомбардировачи Ту-22М3, като се твърди, че при стартиране от бомбардировач ракетата усилва обсега си с 1000 км.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР