Руската държавна корпорация Росатом ще се включи в процедурата за

...
Руската държавна корпорация Росатом ще се включи в процедурата за
Коментари Харесай

Медведев потвърди, че "Росатом" ще участва в процедурата за АЕЦ "Белене"

Руската държавна корпорация " Росатом " ще се включи в процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене ". Това удостовери министър председателят на Русия Дмитрий Медведев в диалог с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, заяви пресцентърът на българския парламент. Тя е в Москва отпред на парламентарна делегация.

При визитата си в Русия неотдавна президентът Румен Радев разяснява пред български публицисти след среща с президента на Русия Владимир Путин, че Русия има предпочитание да взе участие като производител на реакторите, само че чака държавни гаранции за плана.

Освен " Росатом " и китайската Национална нуклеарна корпорация (CNNC) е проявявала интерес към процедурата, само че също с изискването за държавна гаранция.

България разгласява обявата за избор на стратегически вложител на 22 май, а срокът за подаване на поръчка е 90 дни. Така държавното управление се пробва да придвижи спрения през 2012 година план, откакто беше наказана от Русия да заплати над 1 милиарда лв. за поръчано съоръжение, без да има финален контракт. В изискванията към евентуалните вложители е записано, че планът би трябвало да се реализира на напълно пазарен принцип - без контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без преференциални цени за изкупуване на електрическата сила, без контракти за разлика, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР