Руската държавна корпорация "Росатом" планира да положи основите на втория

...
Руската държавна корпорация "Росатом" планира да положи основите на втория
Коментари Харесай

Росатом полага основите на втория блок на АЕЦ Аккую в Турция

Руската държавна корпорация "Росатом " възнамерява да постави основите на втория блок на атомната електроцентрала "Акую " в Турция преди края на 2019 година, което ще е действителният старт на построяването на блока. Това заяви пред кореспонденти ръководителят на атомния колос Алексей Лихачев в коридорите на 63-ата Генерална конференция на МААЕ.

В края на август нуклеарната компания "Аккую Нуклеар " (част от Росатом), която реализира плана за построяването на първата АЕЦ „ Аккую “ в Турция, получи лиценз за започване на построяването на втория блок. "Росатом " се надява, че лицензът за построяването на третия блок на централата ще бъде публикуван от турските регулатори в края на 2019-2020 година.

"Въз основа на опита, насъбран в съдействие с турския регулатор, мисля, че лиценз за третия блок ще бъде публикуван при започване на 2020 година ", сподели Лихачев.

Проектът на стойност 20 милиарда $ за създаване на четири атомни реактора съветски дизайн в Аккую е измежду най-големите атомни планове за нови мощности в света и ще разреши на Турция да се причисли към страните, произвеждащи атомна сила за цивилен цели.

"Росатом " е под напън да приключи най-малко първия от четирите реактора до 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на Турция.
След привършване на строителството АЕЦ "Аккую " с мощности от 4800 мегавата ще създава към 35 милиарда киловатчаса електричество годишно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР