Руската държавна корпорация „Росатом“ и Министерството на енергетиката и минното

...
Руската държавна корпорация „Росатом“ и Министерството на енергетиката и минното
Коментари Харесай

Русия сключи споразумения за сътрудничество с Доминиканската република и Уганда на конференция на МААЕ във Виена


Руската държавна корпорация „ Росатом “ и Министерството на енергетиката и минното дело на Доминиканската република подписаха Меморандум за съгласие и съдействие за потребление на атомната сила за мирни цели. Това се случи по време на 63-ата сесия на Генералната конференция на Международната организация за атомна сила (МААЕ) във Виена. От съветска страна документът бе подписан от заместител генералния шеф на „ Росатом “ Николай Спаский, а от страна на Доминиканската република - от изключителния и пълномощен дипломат на страната в Австрия и непрекъснат представител пред интернационалните организации във Виена - Н. Пр. Лурдес Виктория-Крусе.

Меморандумът е първият документ сред двете страни в региона на мирното потребление на атомната сила. Той основава основа за определяне на съдействие в необятен набор от области и по-специално за развиването на нуклеарната инфраструктура на Доминиканската република, за създаването на стратегии за повишение на информираността за нуклеарните технологии, за потреблението на радиоизотопи и радиационни технологии в индустрията, селското стопанство и медицината. Планира се основаване на взаимни работни групи за установяване на съответни планове, а като последваща стъпка се чака и подготовката на рамково междуправителствено съглашение.

На конференцията на МААЕ във Виена бе подписано и междуправителствено съглашение сред Русия и Република Уганда, с което се слага основата на практическо съдействие сред двете страни за спокойно потребление на атомната сила. Документът оформя проект за взаимна работа по основаване на инфраструктура за нуклеарна сила, произвеждане на радиоизотопи за потребление в индустрията, медицината, селското стопанство, както и образование и преквалификация на личен състав. Страните се споразумяха за визити на експерти и основаване на работни групи в съответни области, в това число за създаване на перспективни планове, като построяването на Център за нуклеарна просвета и технологии в Уганда. От страна на Република Уганда документът бе подписан от министъра на енергетиката и минералните запаси Ирене Нафуна Мулони.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР