Руската държавна корпорация „Росатом“ е готова да участва, под каквато

...
Руската държавна корпорация „Росатом“ е готова да участва, под каквато
Коментари Харесай

Кирил Комаров: България може най-бързо да построи АЕЦ в Европа


Руската държавна корпорация „ Росатом “ е подготвена да взе участие, под каквато и да е форма, в построяването на АЕЦ „ Белене “ и да продължи положителното взаимоотношение с държавното управление на България. Това стана ясно от думите на първия заместник-генерален шеф на компанията Кирил Комаров. Той взе участие в заключителна конференция на втория ден от интернационалния конгрес АТОМЕКСПО-2019, който се организира в Сочи.

„ Ние сме задоволени от връзките сред „ Росатом “ и българската страна. Не сме спирали да работим и сме признателни на премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова за откритостта и готовността за разговор “, разгласи Комаров.

На въпрос от страна на български публицисти подготвена ли е „ Росатом “ да взе участие като стратегически вложител в плана АЕЦ „ Белене “ и при какви условия, Комаров отговори: „ Уверен съм, че на никое място в света не може да се построи АЕЦ без присъединяване на страната “. Той обаче направи уточнението, че страната ни към този момент взе участие в плана с площадката, строителството и оборудването. Според Комаров на площадката в Белене България има опция да построи най-бързо атомна електроцентрала в Европа, спрямо другите планове, които се осъществят.

Причината е, че оборудването е направено, огромна част от документите е налична и доста бързо може да се издаде лиценз. Според него всяка компания желае да види гаранция за възвръщането на вложенията си.

Комаров заяви, че министър Теменужка Петкова го е срещнала, че България е поела отговорности да премине към ново ценообразуване на пазара на електрическа енергия и да синхронизира своя пазар с този на Европа.
„ Това значи, че вложителят ще знае какви ще бъдат цените на този пазар и дали ще може с продажбата на електрическа енергия да възвърне вложенията си “, сподели още той.

„ Продължаваме да предоставяме гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. Според документите и обосновката, която е направена, двата енергоблока на АЕЦ „ Козлодуй “ ще могат да работят най-малко още 30 години.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР