Руската държавна компания Газпром и защото не са се съобразили

...
Руската държавна компания Газпром и защото не са се съобразили
Коментари Харесай

Плащането за газ в рубли: може или не може

Руската държавна компания " Газпром " и тъй като не са се съобразили с указа на президента Владимир Путин да се заплаща в рубли по препоръчаната от Руската централна банка скица. А точно в нашия случай " Булгаргаз " е трябвало да преведе евро или долари по сметката си в " Газпромбанк ", които след това да се обръщат в специфична новооткрита сметка в рубли на българската компания и оттова да послужат за заплащането.

Двете страни в тази ситуация подхождат много канонично към наложените от Европейски Съюз наказания и към този момент не демонстрират никакво предпочитание да дадат заден ход. Българските министър председател Кирил Петков и финансов министър Асен Василев твърдо обявиха, че при никакви условия не плануват заплащане в рубли. Те, като се изключи че обрисуваха дейностите на Кремъл като шантаж, използваха случая и за политическа поръчка, която да препозиционира страната в лагера на твърдо поддържащите Украйна и да официализират позицията си за военна помощ за Киев посредством доставки на въоръжение.

По-големият въпрос е дали всички останали в Европейски Съюз ще заемат тази позиция или някои страни ще опитат да заобиколят в случай че не буквата, то духа на глобите. Поне към този момент индикациите са за последното, като някои от огромните национални снабдители на съветски газ - италианската Eni и немската Uniper вършат намерено приходи в тази посока. А това е нещо, което може да създаде търкания в самия блок.
Забрана с малки врати
От една страна през вчерашния ден, откакто Русия спря газа за България и Полша, Европейската комисия излезе с остра позиция като назова този ход в прав текст изнудване. Тя твърдо съобщи, че фирмите би трябвало да продължат да заплащат в контрактуваната си валута с " Газпром ", което в 97% от случите е в евро или долари. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен непосредствено предизвести фирмите да не се поддават на съветските претенции, тъй като това би било в нарушаване на глобите.
Реклама
Същевременно на 21 април по тематиката, които въпреки всичко видимо оставяха опция заплащането в рубли през " Газпромбанк " да не се трансформира безусловно в нарушение на глобите. Дяволът обаче е заровен в техническите елементи, а казусът не пристигна от глобите на Брюксел (които бяха особено направени, тъй че да не обзет газа), а от ответната мярка на Москва.

Според съветска наредба от 31 март към този момент превеждането на евро или долари към " Газпром " не се смята за осъществяване на договорните отговорности и те би трябвало да се превалутират в рубли. Именно по тази причина от купувачите се чака да открият специфична сметка в " Газпромбанк ", където това да се случва.

Според позицията на Европейска комисия тази процедура е напълно в ръцете на съветските управляващи и може да включва и Руската централна банка, която е под наказания. Там се акцентира още, че това може да отнеме и несигурно време, през което парите ще са разполагаем на съветските управляващи, тъй че интервенцията даже може да се пояснява като заем от европейски компании.

Същевременно обаче Европейска комисия не отхвърля опцията да продължат покупките на съветски газ, само че декларира че европейските компании би трябвало да изискат от съветските си контрагенти да извършват договорните си отговорности като преди указа. Също по този начин се удостоверява, че " Газпром " и " Газпромбанк " не са под наказания и преговарянето с тях не е неразрешено. А също и че заплащането в евро към " Газпромбанк " единствено по себе си не е нарушаване.
Реклама
Реално противоречивата част е в кой миг се погасява задължението към съветския снабдител и дали самите европейски компании, посредством сметките им в " Газпромбанк ", вършат превод в рубли. Това остава място за юридически тълкувания, въпреки че към този момент Европейската комисия по всевъзможни канали комуникира позицията си, че втората сметка в рубли е проблем за нея и.
Клубът на неотказващите се купувачи
Досега единствено някои страни са дали твърда политическа поръчка, че няма да заплащат в рубли. От други има или безмълвие, или опасения по какъв начин това би се отразило на стопанските системи им. Определено има компании които стъпват на това и намерено декларират, че ще търсят вид да продължат да купуват газ от Русия без да нарушат възбраните.

Сред тях са италианската Eni и немската Uniper. Според медийни изявления първата се приготвя да открие сметка в " Газпромбанк " като защитен ход. Досега тя не е употребила механизмът и последващо заплащане има чак във втората половина на май. По-рано през седмицата немската Uniper публично съобщи, че смята за допустимо да продължи да внася съветски газ стъпвайки на документа на Европейска комисия, който обаче не е законово обвързващ.

Те, както и други компании по информация на Reuters, обаче желаят. Тя до момента не е дала такива и поради другите отзиви евентуално решението ще мине през разискване като най-малко на равнище енергийни министри.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Телекоми 1 Политика 2 Технологии 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Политика 3 Войната в Украйна Реклама
Темата има капацитет да провокира прехвърчане на политически искри. От една страна страни като България и Полша към този момент са със спрян газ, откакто още преди противоречивия документ от 21 април подреждат заплащанията си по описания в договорите им метод, а не съгласно указа на Путин, и те са отхвърлени. Към тях се прибавят и още някои твърдо заявяващи, че няма да вършат заплащания в рубли.

Включването на София в тази група е ненапълно изненадващо доколкото до момента страната беше одобрявана за една от най-зависимите от съветския газ и надлежно най-податливите да се огъне. До огромна степен ходът и държанието на Петков и Василев приказват за следено и планувано разкъсване с този облик.

От другата страна обаче има страни, чиято промишленост в доста по-голяма степен би потърпевша при дефицит на газ. Германският стопански министър Роберт Хабек съобщи, че при цялостно прекъсване на съветските доставки страната ще изпадне в криза и спадът на Брутният вътрешен продукт може да е до 5%. Затова и в светлината на сходна мъчителна вероятност не е изключено да има и други искащи да употребяват малката врата в рестриктивните мерки, в случай че такава публично бъде оставена. Нещо, което неизбежно ще провокира неодобрение в тези, които към този момент понасят вреди от спазването на глобите и ще отслаби успеваемостта им.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР