Руската държавна енергийна корпорация Росатом планира да започне строителството на

...
Руската държавна енергийна корпорация Росатом планира да започне строителството на
Коментари Харесай

Най-късно до есента на 2019 година почва строителството на АЕЦ Пакш 2

Руската държавна енергийна корпорация " Росатом " възнамерява да стартира строителството на атомната електроцентрала " Пакш " 2 в Унгария не по-късно от края на октомври 2019 година, съобщи ТАСС, базирайки се на информация от диалозите на съветския президент Владимир Путин и унгарския министър председател Виктор Орбан.
През 2009 година унгарският парламент утвърди построяването на нови два енергоблока на централата и в края на 2014 година " Росатом " подписа съответните контракти. Инвестициите в " Пакш " 2 се правят оценка на 12,5 милиарда евро. 10 милиарда евро идват посредством заем, който Русия даде на Унгария. Заемът е дълготраен, а междинната рента е към 4-4,5% (размерът е друг в другите етапи - най-малък по време на строителството и доближава до към 5%, откакто централата заработи).
В АЕЦ " Пакш ", издигната по руски план в края на 80-те години на предишния век, в този момент работят четири енергоблока с реактори от вида ВВЕР с обща мощ от 2000 МВт, написа БГНЕС. Те създават към 40% от потребяваната в Унгария електрическа енергия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР