Руската държавна атомна енергийна компания "Росатом" ще започне изграждането на

...
Руската държавна атомна енергийна компания "Росатом" ще започне изграждането на
Коментари Харесай

Орбан и Путин договориха два нови руски реактора и продължение на Турски поток

Руската държавна атомна енергийна компания "Росатом " ще стартира построяването на два нови реактора в нуклеарната централа Пекс в Унгария. Това са част от сделките сред между водачите на двете страни Владимир Путин и Виктор Орбан, които организираха среща в Москва.

Унгария възнамерява да разшири нуклеарната си централа и да построи два съветски реактора VVER 1200, само че също така страната изиска и усилване на доставките на съветски газ.

"Ройтерс " прецизира, че Орбан и Путин са разговаряли за уголемение на "Турски поток " през територията на Унгария.

"Не е загадка, че Унгария желае, когато един газопровод е построен от юг към Унгария, той да стига и по-далеч през Унгария ", сподели Орбан.

Миналото лято унгарското държавно управление и съветският монополист "Газпром " подписаха съглашение за продължение на газопровода "Турски поток " до Унгария.

Путин от своя страна не изключи тази опция и за продължение, акцентирайки, че едно от сухопътните разширения на "Турски поток " може да доближи до Унгария. Освен това е евентуално унгарските сътрудници да бъдат свързани с нови направления за превозване на съветски газ в Европа, сподели президентът на Русия.

Путин не за първи път дава обещание на Унгария доставки на съветски газ, след 2020 година, когато завършва договорът за пренос през Украйна. Възможен вид за тези доставки е и газопроводът "Северен поток -2 ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР