Руската частна военна компания Вагнер ще бъде забранена като терористична

...
Руската частна военна компания Вагнер ще бъде забранена като терористична
Коментари Харесай

Великобритания обявява Вагнер за терористична организация

Руската частна военна компания " Вагнер " ще бъде неразрешена като терористична организация от Англия, оповестяват " Ройтерс " и Би Би Си.

Проектозаповедта на държавното управление ще разреши активите на " Вагнер " да бъдат категоризирани като благосъстоятелност на терористи и иззети.

Съгласно документа ще се смята за незаконно членуването или поддръжката за групировката.

Британският министър на вътрешните работи Суела Браверман съобщи, че " Вагнер " е " принудителен и унищожителен боен инструмент на Русия на Владимир Путин ".

" Те са терористи, чисто и просто - и тази заповед за възбрана демонстрира това ясно в законодателството на Обединеното кралство ", акцентира тя.

Обявяването на " Вагнер " за терористична организация би означавало, че във Англия би било престъпно закононарушение да принадлежиш към групировката или да я популяризираш, да организираш или да правиш изказвания на нейни срещи, както и да носиш нейното лого обществено.

Наемниците от " Вагнер " бяха изпратени в Украйна малко след началото на съветската инвазия предходната година.

До декември групата пое централна роля в борбата за украинския град Бахмут, откакто вербува хиляди пандизчии от съветски затвори, които да се бият в редиците ѝ на фронта. Доскоро компанията беше опората на съветската атака.

Ходът на Англия да разгласи " Вагнер " за терористична група идва, откакто през юли депутатите от комисията по външни работи приканиха за по-целенасочени наказания против " мрежа от формирования " под групата " Вагнер ".

Великобритания глоби шефа на " Вагнер " Евгений Пригожин през 2020 година, наложи наказания на " Вагнер " в целокупност през март 2022 година, а през юли тази година глоби лица и компании, свързани с групата в Централноафриканската република, Мали и Судан.

Пригожин почина, откакто персоналният му аероплан се разруши по време на полет за Санкт Петербург от Москва на 23 август. Русия заяви, че ще проверява злополуката, само че повода за случая към момента не е оповестена обществено.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР