Руската армия заяви днес, че е подобрила позициите си в

...
Руската армия заяви днес, че е подобрила позициите си в
Коментари Харесай

Обзор: Русия настъпва в Североизточна Украйна

Руската войска съобщи през днешния ден, че е " подобрила " позициите си в Североизточна Украйна, където вчерашното ѝ нахлуване накара локалните управляващи да изтеглят хиляди цивилни, съобщи Франс прес.

Русия също по този начин изстреля четири хиперзвукови ракети " Кинжал " в Западна Украйна - регион, който рядко е обект на удари, причинявайки гибелта на осемгодишно дете в Ивано-Франковска област.

Военната администрация на украинската столица заяви, че украинските системи за противовъздушна защита са свалили съветски хиперзвукови ракети " Кинжал ", които са летели към Киев, съобщи ДПА.

Отломки от ракета са паднали върху детска болница и върху покрива на жилищна постройка в северната част на Киев, само че няма данни за жертви. Системите за Противовъздушна отбрана са се задействали и в западните области Виница и Хмелницки.

През септември 2022 година съветската войска беше прогонена от украинските сили от североизточния град Купянск и покрайнините му, които беше окупирала от началото на спора. През последните седмици тя възобнови нападенията в този регион, като постоянно декларира териториални придобивки. „ По Купянското направление щурмовите подразделения на бойните групи " Запад " (...) продължиха настъпателните си интервенции на необятен фронт и усъвършенстваха тактическата конюнктура ", съобщи съветското министерство на защитата в ежедневния си отчет. По данни на министерството през днешния ден съветските сили са постигнали прогрес край селата Олчана и Перхотравнево в Харковска област.

Вчера украинските управляващи разпоредиха наложителна евакуация на близо 12 000 цивилни от 37 града и села в източната Харковска област, където съгласно известията съветските сили поставят целенасочени старания да пробият фронтовата линия, съобщи Асошиейтед прес.

Местната военна администрация в харковския окръг Купянск съобщи, че жителите би трябвало да изпълнят заповедта за евакуация или да подпишат документ, че ще останат на личен риск. Предишния ден украинският заместник-министър на защитата Ханна Маляр съобщи, че " интензивността на бойните дейности и вражеския обстрел е висока " в региона.

Град Купянск и териториите към него бяха под съветска окупация до септември 2022 година, когато украинските сили направиха бърза настъпателна интервенция, която изтласка силите на Кремъл от съвсем цялата Харковска област. Връщането на тези региони ускори причините на Украйна, че нейните войски могат да нанесат още съкрушителни провали на Русия с спомагателни доставки на западно въоръжение. Но през последните седмици контранастъплението на Украйна върви постепенно и съветските сили нанасят ответни удари в някои региони.

Русия е съсредоточила в региона на Купянск щурмови групи, подпомагани от танкови елементи, авиация и артилерия, съобщи по националната телевизия представителят на Националната армия на Украйна Руслан Музичук. Руснаците са образували осем така наречен отряди " Щурм-Z " - формирани от наказани лица, освободени от пандиза, настоящи под управлението на военни командири - за нахлуване, а боевете в региона са били " интензивни " съгласно Олександър Сирски, командващ сухопътните войски на украинските въоръжени сили. " Някои позиции минават непрестанно от едно в друго притежание ", сподели той.

Не е допустимо да се ревизират без значение изказванията на двете страни за бойното поле, означи АП.

Украинските управляващи от време на време разпореждат евакуация, изключително на деца, от регионите, в които се разгарят сраженията. Преди това публични лица обявиха, че евакуациите са нужни, с цел да се избави животът на хората и да се даде опция на украинската войска да отбрани по-добре градовете от съветското нахлуване. Милиони украинци напуснаха страната след началото на съветската инвазия през февруари 2022 година, а други милиони напуснаха домовете си, само че останаха в Украйна.

Украинската войска, която прави сложна контраатака от началото на юни и е съумяла да си върне единствено няколко села, заяви през вчерашния ден, че обстановката в региона на Купянск е " сложна, само че под надзор " - фраза, която Киев постоянно употребява, когато врагът му напредва, отбелязва Агенция Франс Прес.

В същото време съветски безпилотни самолети и ракети не престават всекидневно да нападат градове, от време на време надалеч във вътрешността в украинската територия. Един от ударите тази заран беше нанесен в Ивано-Франковска област, която е надалеч от бойните дейности и рядко е обект на набези. " Загина осемгодишно момче ", заяви украинската основна прокуратура в Телеграм.

Украинските военновъздушни сили оповестиха в Телеграм, че четири хиперзвукови ракети " Кинжал " са били изстреляни от бомбардировачи Миг-31 към този район, като една от тях е била унищожена над Киев, а останалите са блъснали летище и гражданска инфраструктура в Коломия.

Снощи при удар по Запорожие, в южната част на Украйна, по данни на локалните управляващи е умрял един човек, а шестнадесет са ранени. В изказване на националната полиция се споделя, че две ракети " Искандер " са блъснали града, като са разрушили хотел, в който нормално отсядат задгранични делегации.

Руската войска съобщи през днешния ден, че е унищожила " място за краткотрайно разполагане на наемници " в Запорожие, само че през последните седмици е поразила няколко известни места за отдих и отмора.

Отломки от ракетата " Кинжал ", унищожена от противовъздушната защита в Киев в през днешния ден сутринта, попаднаха в два региона на украинската столица, без да причинят огромни вреди, сподели военната администрация.

В Москва украински дрон беше погубен през днешния ден от съветската противовъздушна защита над столицата, " Дронът беше обезвреден със средства за радиоелектронна битка и се разруши в гориста околност западно от Москва ", заяви съветското министерство на защитата в Телеграм, обвинявайки " киевския режим ". Това е третият път тази седмица, когато дронове са свалени над Москва, а нападенията на съветска територия се множат от няколко седмици, нормално без да предизвикват огромни вреди или жертви.

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи през днешния ден, че ще бъдат освободени от служба началниците на всички регионални военни центрове за набиране на военнослужещи в Украйна заради опасения от корупция, съобщи Ройтерс.

Зеленски съобщи, че инспекция на украинските военни окръжия е разкрила признаци за злоупотреби със служебно състояние, вариращи от нелегално обогатяване до прекачване зад граница, макар военновременната възбрана, на мъже, подлежащи на готовност. „ Тази система би трябвало да се ръководи от хора, които знаят тъкмо какво е война и за какво цинизмът и подкупничеството по време на война е държавна измяна “, сподели той.

Зеленски разгласи, че главнокомандващият украинските сили ген. Валерий Залужни ще бъде претрупан с осъществяването на решението, и че новите претенденти за освободените длъжности първо ще бъдат проверявани от службата за контраразузнаване СБУ.

Киев трансформира битката с корупцията в собствен основен приоритет във войната с Русия и процеса за присъединение към Европейски Съюз. Осемнадесет месеца след началото на войната с Русия Украйна се сблъсква с провокации при попълването на персоналния състав на армията, която от време на време е разтърсвана от кавги, разкриващи корупция и неприятни практики при набирането на военнослужещи, отбелязва Ройтерс.

Уволнението на началника на службата за набиране на военнослужещи в Одеса провокира неспокойствие през февруари предходната година, откакто някогашен чиновник беше упрекнат, че е вземал подкупи и е натрупал милиони от началото на войната, които по-късно е употребявал за закупуване на парцели в Испания. Съобщава се, че той е взимал от хората по няколко хиляди евро за удостоверения, че не дават отговор на изискванията да се борят във войната.

Украйна се пази от Русия към този момент повече от 17 месеца и се нуждае от нови бойци. Киев подреди обща готовност след нашествието. Мъжете на възраст сред 18 и 60 години нямат право да напущат страната, като има единствено няколко изключения. Парламентът разисква разширение на възбраната и за 16- и 17-годишните. Досега обаче са били изпратени призовки единствено на резервисти на възраст над 28 години, отбелязва ДПА.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР