Руската армия продължава да напредва в атаката срещу най-новата си

...
Руската армия продължава да напредва в атаката срещу най-новата си
Коментари Харесай

Така изглежда безумието. Начело с Вагнер, Русия напредва срещу Соледар

Руската войска продължава да напредва в офанзивата против най-новата си цел - град Соледар. Украинските сили съумяват да удържат позициите си там досега.

Соледар се намира на 15 км от Бахмут - град, в който съветските сили са се съсредоточили от половин година. Според западни анализатори той има значимо алегорично и политическо значение за Кремъл, само че и дребна стратегическа стойност.

Руски войски и бойци на частната военна компания „ Вагнер “ евентуално управляват по-голямата част от Соледар в Източна Украйна, след тактически прогрес през последните четири дни. Това заяви английското министерство на защитата в постоянната си разследваща сводка. Според нея доста евентуално е съветската ос към Соледар да е опит Бахмут да бъде обграден от север и да бъдат нарушени украинските информационни линии.

В понеделник Сергей Черевати - представител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, заяви, че с изключение на наемници на " Вагнер " в Соледар водят война и " доста по-професионални " съветски наемници.

„ Те имат забележителна подготовка в звена като ФСБ , Министерство на вътрешните работи, специфичните елементи на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Русия. Ако по-рано използваха най-вече някогашни пандизчии, то в Соледар събраха най-професионалната част, с цел да пробият защитата ни ", призна той.
 Дим се издига над Соледар след следващата съветска ракетна офанзива
Украинският публицист Юрий Бутусов сподели, че в понеделник вечерта обстановката в Соледар е станала заплашителна, откакто съветските сили са достигнали позиция, от която могат да обстрелват автомагистралата, свързваща града и неговия гарнизон с украинския гръб.

" Това не е цялостно обграждане, само че естествените доставки по маршрута са невъзможни, това е сериозно за защитата ", сподели още Бутусов.

Говорителят на украинското министерство на защитата Анна Маляр сподели, че врагът се е прегрупирал, разположил е " спомагателни щурмови елементи ", трансформирал е тактиката си и е " подхванал мощно нахлуване ".

От украинското командване оповестиха, че към този момент съумяват да удържат позициите си.

" Противникът организира настъпателни дейности в Бахмут и други посоки, концентрирайки напъните си върху завладяването на Донецка област в границите на административната граница, само че без триумф ", се споделя в отчет на Въоръжените сили на Украйна.

Президентът Володимир Зеленски сподели в последното си видеообръщение, че " въпреки окупаторите в този момент да са съсредоточили най-големите си старания на Соледар, резултатът от тази тежка и продължителна борба ще стане избавление на целия наш Донбас ".

Той благодари на всички бойци, които пазят Бахмут, както и на бойците в Соледар, които " устояват на новите и още по-яростни офанзиви от нашествениците ".

Според Зеленски в Соледар Украйна е спечелила " в допълнение време и спомагателни сили " поради издръжливостта на бойците.

" Какво желае Русия да завоюва там? Всичко е изцяло разрушено, съвсем не остана живот. И са изгубени хиляди хора: цялата земя под Соледар е осеяна от телата на окупаторите и следи от удари. Така наподобява безумието ", сподели още Зеленски, който по-рано назова града " най-кървавото място на фронта ".
" Подземните градове "
В дните на така наречен коледно помирение, оповестено от Москва на 6 и 7 януари създателят и спонсор частната войска " Вагнер " Евгений Пригожин персонално заяви, че наемниците му напредват. Киев дефинира коледното помирение като " безсрамен капан ".

Пригожин е доближен на президента Владимир Путин предприемач и притежател на компания Wagner Group. Той сподели, че големите старания на Русия да превземе Бахмут са поради контрола над " подземни градове ", които могат да се употребяват като бази за войски и танкове.

Става дума за лабиринт от солни мини и пещери, в който има над 160 км тунели . Там има даже огромно подземно помещение, което в мирни времена е употребявано за футболни мачове и концерти на класическа музика. В пещерите са се помещавали още художествени галерии и подземна винарна, която стопира производството след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година

Белият дом разяснява по-рано, че подозира, че Пригожин се пробва да поеме контрола върху солните мини в Бахмут по търговски аргументи. Той обаче твърди, че мините в региона са доста значими за съветската атака.

" Системата от мини в Соледар и Бахмут, която в действителност е мрежа от подземни градове, може освен да задържи огромна група хора на дълбочина от 80-100 метра , само че и танкове и бойни машини на пехотата, които могат да се движат там ", написа той в своя канал в Telegram преди няколко дни.

Бахмут е съвсем изцяло опустошен, а от от 72 000 поданици в него към края на декември бяха останали едвам 12 000 . Те живеят в руините и се крият в изби или жилища. Останали са най-вече възрастни, небогати или хора, които са мощно провързани към дома си.

В града няма ток, отопление, газ и течаща вода. Повечето хора употребяват печки на дърва при минусови температури.

Снимки от дронове, оповестени в обществените мрежи, демонстрираха телата на десетки съветски бойци в поле покрай Бахмут.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР