Руската армия може да се намеси не само в държавите

...
Руската армия може да се намеси не само в държавите
Коментари Харесай

Новата "Червена армия"

" Руската войска може да се намеси освен в страните по периферията на страната, само че и на по-голяма отдалеченост, като да вземем за пример в Близкия изток ", отбелязва отчетът на щатското военно разузнаване.

Още по тематиката
Дебютът на американския президент в алианса е индикация, че Съединени американски щати не загърбва съдружниците си, само че при някои условия с милиардна цена

От " затъването " в Афганистан до киберзаплахите от Изток

Европейски Съюз е заставен по най-бърз метод да стане деен състезател в областта на сигурността и защитата. И въпреки че към този момент главен поръчител за сигурността си остават Съединени американски щати, това може да се промени в средносрочен или дълготраен проект

Русия може да разпали още един районен спор по периферията на Европейски Съюз

:
- Според отчет на американското разузнаване Путин стремително укрепва съветските войски и е уверен, че Съединени американски щати се пробват да го смъкват.

- Докуменът неслучайно се появява единствено седмица преди срещата сред Доналд Тръмп и Владимир Путин на срещата на върха на G-20 в Хамбург.

- Това е и намек от страна на американските генерали, че времената на Студената война сякаш се завръщат, само че в нова, по-модерна версия. " През идващото десетилетие може да се появи една още по-уверена и способна (във военно отношение) Русия. Съединени американски щати би трябвало по-скоро да плануват, в сравнение с да реагират, на съветските дейности и да се стремят към по-голяма осведоменост за съветските цели и качества, с цел да предотвратяват евентуални спорове. " С тези думи на ген. Винсънт Стюарт, шеф на щатското военно разузнаване (DIA), стартира първият обществен отчет на спецслужбата от четвърт век насам, отдаден на съветските въоръжени сили. " Москва има желание да употребява своята войска, с цел да подсигурява непоклатимост по свои лични правила и да подсигурява статута й на велика мощ ", заключват аналитиците на Пентагона.

Back to the USSR

Несекретният документ не идва в инцидентен миг. Той е озаглавен " Руската военна мощност " и се появява единствено седмица преди срещата сред Доналд Тръмп и Владимир Путин по време на срещата на върха на G-20 в Хамбург. Освен това е и абстрактен правоприемник на известните през 80-те години на предишния век разследващи отчети от поредицата " Съветската военна мощност ", които стопират да излизат след разпада на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година.
Американските военни разузнавачи особено подчертават върху обстоятелството, че Русия е удвоила разноските си за защита в интервала 2006 – 2016 година

Фотограф:
В политически смисъл 116-страничният отчет е и намек от страна на американските генерали, че времената на Студената война сякаш се завръщат, само че в нова, по-модерна версия. И че военните стратези може би не споделят визията на своя граждански висш главнокомандващ, че връзките с Москва могат да се върнат към интервал на разведряване. " Завръщането на Русия на международната сцена - завладяването на Кримския полуостров, дестабилизирането на източната част на Украйна, намесата на страната на сирийския президент Башар ал-Асад и моделирането на осведомителната среда съгласно личните й ползи – всичко това съставлява огромно предизвикателство за Съединени американски щати. Москва ще продължи да преследва нападателно своите цели във външната политика и сигурността, като употребява цялостния набор от благоприятни условия на страната ", продължава в същия жанр въведението на ген. Стюарт.

Американските военни разузнавачи особено подчертават върху обстоятелството, че Русия е удвоила разноските си за защита в интервала 2006 – 2016 година В политически проект повода за ударните вложения във въоръжени сили се базират на дълбокото разбиране в Кремъл, че Съединени американски щати целеустремено се пробват да провеждат промяна на режима в Русия. А също по този начин, че съгласно съветските ръководещи Вашингтон преднамерено е катализирал така наречен Арабска пролет, отстраняването на някогашния украински президент Виктор Янукович, революциите в Украйна, Грузия и Киргизстан, както и войните в Косово, Либия и Ирак. " Москва безспорно гледа на Съединени американски щати и сътрудниците им от НАТО като на кардинална опасност за съветската сигурност, нейните геополитически упоритости и най-важното – за задържането на властта в Кремъл. Това разбиране по отношение на Съединени американски щати е най-ясно казано в съветската Стратегия за национална сигурност от декември 2015 година ", твърди разследващият отчет.

Сили по " западен " пример

" През 2009 година, след съвсем две десетилетия деградация и неглижиране на съветската войска, Москва стартира да развива по-модерни сили, способни да проектират военна мощност оттатък границите на Русия ", означават американските спецслужби. Според тях повратната точка, предизвикала тарнсформацията, е така наречен " петдневна война. " с Грузия от 2008 година Въпреки че армията на Путин елементарно и бързо надделява своя относително слаб комшия, анализът на бойните дейности безапелационно демонстрира, че тя към момента робува на мобилизационната конструкция и организация от времето на Съюз на съветските социалистически републики. В резултат авиацията и артилерията прекомерно постоянно не съумяват да поразят своите цели, командирите от време на време би трябвало да употребяват цивилни мобилни телефони за връзка с командването и даже се стига до нелепа загуба на няколко бойни самолета, изумени от грузинската противовъздушна защита.

Така Кремъл взема решение да извърши огромна промяна, при която редуцира офицерите на половина и последователно заменя мобилизационните наборни дивизии с по-малки бригади, които обаче са изцяло комплектовани с професионални бойци. Постоянният кадрови състав на въоръжените сили става 425 хиляди, само че част от поделенията са в цялостна бойна подготвеност. През 2013 година се вкарва и практиката на така наречен светкавични учения, които се провеждат без авансово оповестяване. Над 1.1 милиарда рубли целево се отпускат за замяна на 70% от оборудването, която е от времето на Съюз на съветските социалистически републики. " Руските въоръжени сили през днешния ден са във напредък, само че не са същите като руските, които противостояха на Запада по време на Студената война и бяха подвластни от огромни бойни единици с техника и екипировка. Сега те са по-малки, по-мобилни, уравновесени и бързо получават качества да извършват целия набор от интервенции на модерната война. Руската войска може да се намеси освен в страните по периферията на страната, само че и на по-голяма отдалеченост, като да вземем за пример в Близкия изток ", отбелязва отчетът.
Самолетоносачът " Адмирал Кузнецов ",една от най-ценните реликви на съветската войска от времето на Съюз на съветските социалистически републики, за първи път бе употребена в действителна военна интервенция по време на сирийската рецесия.

Фотограф:
Въпреки преструктурирането и ориентирането към по-малки и мобилни сили Русия продължава да разчита главно на своя нуклеарен боеприпас като възпиращ боен фактор, заключават щатските разузнавачи. " Едно от най-големите проблеми на Русия след разпадането на някогашния Съветски съюз е нуждата да разчита в огромна степен на нуклеарните си сили за въздържане на експанзия, което води до декларирана подготвеност за нанасяне на първи удар. Затова тя построява стандартните си сили дружно с модернизирането на нейния стратегически боеприпас ", настояват американските анализатори. И допълват: " Москва подчертава върху развиването на стандартните оръжия с точно ориентиране – сериозна цепнатина във военните й качества, и неотдавна ги тества в бойни условия в Сирия, демонстрирайки своите неядрени благоприятни условия да работи на бойното поле. " В случая става дума за първата обществена проява на съветските крилати ракети " Калибър ", изстреляни по цели в Сирия от кораби в Каспийско море.

" Независимо от забавянето на стопанската система, което ще се отрази на графика по построяването на всички планувани бойни качества, Русия бързо сглобява съвременни сили, които могат да бъдат предизвикателство за противниците и да поддържат претенциите за статут на велика мощ ", обобщава анализът на щатското военно разузнаване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР