Руската антидопингова агенция (РУСАДА) отвърна на главния изпълнителен директор на

...
Руската антидопингова агенция (РУСАДА) отвърна на главния изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Русия отговари на твърденията на САЩ, че Путин би могъл да попречи на делото за допинг на Валиева

Руската антидопингова организация (РУСАДА) отвърна на основния изпълнителен шеф на Олимпийския комитет на Съединени американски щати Сара Хиршланд след нейните догатки, че мненията на президента Владимир Путин могат да застрашат " целостта " на допинг делото към звездата във фигурното пързаляне Камила Валиева.

На 15-годишна възраст Валиева оказа помощ на Русия да завоюва златото в отборната конкуренция по фигурно пързаляне на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година, преди да се появи новината за позитивен резултат от допинг тест, получен от проба от съветското национално състезание, взета през декември.

 

Момичето получи позволение да взе участие в надпреварата на сингъл дами в Пекин, само че разногласията се отразиха зле - фаворитката за златен орден приключи разочароващо четвърти, гледайки по какъв начин сънародничката й Анна Щербакова завоюва златото, а рускинята Александра Трусова - среброто.

 

Допинг тестът на Валиева съдържаше следи от неразрешеното вещество триметазидин, употребявано за лекуване на ангина, само че бе оповестена за позитивна от акредитирана от Световната антидопингова организация (WADA) лаборатория в шведската столица Стокхолм едвам шест седмици по-късно, на 8 февруари, откакто Валиева взе участие в отборното съревнование в Пекин. Впоследствие като причина за това закъснение бяха посочени затрудненията на Covid.

 

 

Въпреки че Спортният трибунал (CAS) отхвърли да удостовери възбраната за присъединяване на Валиева в Зимните олимпийски игри, частично базирайки се на статута ѝ на предпазено лице, РУСАДА към момента проверява случая и има краен период до 8 август да вземе решение.

 

 

Церемонията по връчването на медалите в отборното съревнование, в което Съединени американски щати приключи на второ място след Русия, към момента не се е състояла, откакто беше отсрочена за неопределен срок в Пекин.

 

 

По време на среща с медалистите от Игрите в Пекин предходната седмица президентът Путин отбрани 16-годишната Валиева и съобщи, че " такова съвършенство не може да бъде реализирано по непочтен метод ", което беше възприето като отпратка към тестванията по допинг делото ѝ.

 

 

Американският олимпийски чиновник Хиршланд обаче съобщи, че мненията на съветския водач могат да попречат на следствието.

" Виждате в новините, че Путин пази Валиева, и се питате: " Ако той пази Валиева, преди процесът да се е развил, по какъв начин може да се счита, че процесът е почтен? " Хиршланд означи тази седмица, като в същото време прикани Русия да бъде глобена поради метода, по който се оправя със случая.

В отговор на тези мнения генералният шеф на РУСАДА Вероника Логинова настоя пред съветските медии, че организацията съблюдава до дъно условията на WADA и интернационалните стандарти.

" В работата си РУСАДА прецизно следва наредбите на нормативните документи, а точно условията на Световния антидопингов кодекс и интернационалния стандарт, които демонстрират нуждата от поверително следствие ", съобщи Логинова пред R-Sport.

 

 

 

" Разбира се, за провеждането на задълбочено следствие е належащо време и то продължава. "

Логинова акцентира, че наредбите на Световния антидопингов кодекс и Общоруските антидопингови правила изискват от РУСАДА като национална антидопингова организация " да организира наложително следствие на личния състав на спортистите при положение, че предпазено лице е направило нарушаване на антидопинговите правила ".

" Провеждаме следствие, с цел да установим всички условия, свързани с вероятно нарушаване на антидопинговите правила в полза на предпазено лице, да установим лицата, взели участие в това нарушаване (или да изключим вероятно участие), и да съберем спомагателни материали и доказателства, свързани с този случай ", продължава Логинова.

 

 

" Бих желала да повторя: апелирам, имайте поради, че спортистът е предпазено лице и по-нататъшните мнения по отношение на процеса на следствие освен нарушават правата на спортиста, само че и попречват провеждането на следствието, като се вземат поради правилата на дискретност и успеваемост ", заключи тя.

Въпреки че съгласно информацията RUSADA би трябвало да вземе решение до 8 август, има догатки, че окончателната присъда може да бъде подготвена едвам през идната година.

Екипът на Валиева и съветските олимпийски управляващи непрекъснато настояват, че тя е минала допинг проби преди и след позитивната проба - в това число в Пекин.

По време на изключителното чуване на CAS в китайската столица екипът на Валиева изрече съмнение, че позитивният резултат може да се дължи на замърсяване от медикаменти за сърце, одобрявани от дядо ѝ, с който тя постоянно прекарва време.

 

Други се питат за какво докладването на резултата е лишило толкоз време, а WADA трансферира отговорността на RUSADA и твърди, че е трябвало да означи теста като " предпочитан ".

В първичното си решение по случая спортният съд CAS подлага на критика ролята на WADA в този неуспех, като декларира: " антидопинговите лаборатории и органи би трябвало да могат да правят антидопингови проби по бърз метод, когато пробите се събират на значими предварителни събития, които могат да съставляват селекция за Олимпийските игри, като да вземем за пример съветското национално състезание по фигурно пързаляне. "

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР