Руската агресия срещу Украйна обедини Европа и трансатлантическите съюзници, както

...
Руската агресия срещу Украйна обедини Европа и трансатлантическите съюзници, както
Коментари Харесай

Путин обедини Европа

Руската експанзия против Украйна сплоти Европа и трансатлантическите съдружници, както нищо друго не можа от рухването на Берлинската стена насам. Руският президент Владимир Путин реализира невъзможното – същинско единение в Европа, откакто и най-хубавите му другари на европейския континент му обърнаха тил.

В продължение на години Путин можеше с усмивка да следи западното разцепление – като се стартира от излизането на Англия от Европейски Съюз от Европейски Съюз през 2016-а, мине се през дългогодишната неприязън на Унгария към Брюксел, и се стигне до разрива сред трансатлантическите съдружници, почнал по времето на Доналд Тръмп и към момента незаличен изцяло при Джо Байдън.

За Путин

моментът бе съвършен за нашествието

в Украйна. Изглеждаше, че ще има опция да разшири още повече разделянето на континента – войната щеше да принуди европейските страни, разкъсвани от разногласия между тях и измъчвани от вътрешното напрежение, породено от коронавирусната пандемия, още повече да излязат отвън своята зона на комфорт.

" И когато Владимир Путин си мислеше, че ще унищожи европейското единение, се случи тъкмо противоположното ", сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в изявление на 28 февруари. " Сътрудничеството ни е по-здраво от канара – това бе подбудено от историческите условия. Обстоятелства, които никой от нас не би могъл да си показа ", добави Мишел.

Вашингтон изрече същото мнение. " Президентът Путин се оказа един от най-големите обединители на НАТО в модерната история – нещо, за което може би би трябвало да му благодарим ", разяснява прессекретарката на Белия дом Джен Саки.

Ричард Хас, ръководител на основания в Ню Йорк Съвет за интернационалните връзки, сподели, че за няколко дни европейската политика е претърпяла " зашеметяващо " видоизменение. " Путин направи това, което никой на запад не би могъл – той

съживи концепцията за Запада ",

означи Хас.

Докато по телевизионните екрани вървяха фрагменти с преминаващи украинската граница съветски танкове и криещи се от бомбардировките в метростанциите украински фамилии, терзанията в столиците на страните членки от това какъв резултат ще имат върху стопанските системи им по-твърдите наказания против Русия, като изключването й от световната разплащателна система SWIFT, отстъпиха пред общата увереност да се направи каквото би трябвало, с цел да бъде спрян Путин.

Пред действителността какво значи съветската инвазия освен за Украйна, само че и изобщо за архитектурата на сигурността на цяла Европа, частни съображения като желанието на Италия да резервира износа си на първокласни артикули за Русия или на Германия да резервира достъпа си до съветския газ отстъпиха пред общата цел.



Европарламентът приветства на крайници украинския президент Зеленски

Дори най-преданите другари на Путин се отвърнаха от него – като чешкия президент Милош Земан, унгарския министър председател Виктор Орбан и лидерката на френските националисти Марин Льо Пен.

В края на предходната седмица Европа освен реализира единодушие да наложи тежки финансови наказания на Русия, само че и множеството страни от континента, в това число неутралните Австрия и Швеция, затвориха въздушните си пространства за съветски самолети. Европейски Съюз даже взе решение да спре излъчването на съветската телевизия RT – основния рупор на пропагандата на Кремъл в чужбина. " Абсолютно належащо е да се одобряват по-нататъшни ограничения за изолирането на Русия ", съобщи шведският министър за Европейски Съюз Ханс Далгрен по шведското национално радио.

Най-драматична промяна претърпя Германия,

чиито водачи от години безрезултатно се пробват да поддържат разговор с Путин макар многократните предизвестия от техни съдружници, че не може да се има доверие на съветския президент.

След като взе решение да се откаже за неопределен срок от газопровода " Северен поток 2 ", Берлин отстъпи пред натиска на съдружниците си и се съгласи на по-твърди ограничения по отношение на Русия. На 26 март Германия утвърди изключването на Русия от системата SWIFT и разгласи, че ще достави на Украйна нужните оръжия.

На идващия ден канцлерът Олаф Шолц извърши може би най-драматичната смяна в политиката на Германия в модерната й история. Канцлерът разгласи цялостно катурване в позициите на страната си във връзка с разноските за въоръжаване, като заяви за пренасочване на 100 милиарда евро за нови оръжия – което по думите му би разрешило на Берлин да извърши отговорностите си към НАТО за дълъг период.

След като в продължение на години Берлин извънредно насилствено даваше пари за въоръжаване, в този момент отиде отвъд желаните от презокеанските му съдружници два % от бюджета за военни разноски.

По време на изключителна сесия на Бундестага, Шолц дефинира съветската инвазия като

" преломен миг в историята на нашия континент ".

Агресията на Русия в Украйна послужи отрезвяващо и в други връзки. Това се отнася изключително за упоритостите за стратегическа автономност на Европа – концепцията, че Европейски Съюз може се грижи за сигурността без американска помощ. Кризата в Украйна сподели, че Европа продължава да е изцяло подвластна от американската отбрана, което може да затрудни и Вашингтон в неговите планове да се " обърне " към Азия и да се концентрира върху Китай.

Политиците в Европа обаче най-накрая се разсъниха и отвориха очите си за действителността. Показахме, че няма да сменяем свободата си за газ, съобщи първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел пред Европарламента в изключителния спор за Украйна на 1 март. По думите му най-важният урок от войната в Украйна е, че силите на злото съществуват и са способни със мощ да вземат решение спор. Трябва да бъдем по-единни, в сравнение с до момента, настоя той.

Това е часът, в който

се роди геополитическа Европа,

акцентира Борел.

С нахлуването си в Украйна Путин, наподобява, смяташе, че ще вбие следващ чеп в европейското единение – както го е правил сполучливо по най-различни мотиви през последните години. Този път обаче, вместо да " разделя и владее ", съветският президент несъзнателно сътвори най-голямото предизвикателство, пред което в миналото се е изправял – същински единна Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР