Руската агресия създаде нова геополитическа реалност, която застраши не само

...
Руската агресия създаде нова геополитическа реалност, която застраши не само
Коментари Харесай

Теодора Генчовска: Диверсификацията е приоритет за България

Руската експанзия сътвори нова геополитическа действителност, която заплаши освен сигурността на района, само че и на цяла Европа. Разчитаме на приноса на Азербайджан за сигурността на енергийните доставки, което ще способства за усилване на европейската и евроатлантическата сигурност.

Това съобщи външният министър Теодора Генчовска след диалозите си с първия посланик на Република Азербайджан Джейхун Байрамов, който е в София.

" Енергетиката е в учредената на икономическите връзки сред нашите две страни. Както беше контрактувано, ние ще доставяме природен газ в продължение на 25 години ", увери министър Байрамов.

Той посочи, че България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. " Ние сме сигурни, че интерконекторът сред България и Гърция ще бъде приключен и по него страната ви ще стартира да получава суровината. Това ще даде огромен принос за вашата енергийна сигурност ", безапелационен беше външният министър на Азербайджан.

Toй акцентира, че страната му и техните сътрудници са изпълнили своята част от контракта на доставка на газ за България, Италия и Гърция, изграждайки Трансадриатическия кулоар. По него газът е бил пуснат в последния ден на 2020 година. " Но, с цел да стигне до вас този газ, би трябвало да бъде приключена връзката България-Гърция. Когато това стане ние имаме подготвеност да стартираме подаване на контрактуваните количества в цялостния им размер. Така, че всички чакаме завършването на този интерконектор, евентуално втората част на тази година ", безапелационен беше министър Джейхун Байрамов.

" Уверих моя сътрудник, че източниците на диверсификация и доставка на енергийни запаси е измежду целите на българското държавно управление. Напомних, че чакаме скоро да завърши построяването на газовата връзка с Гърция, с цел да може в цялостна степен да осъществяваме контрактуваните с Азербайджан количества природен газ за България ", уточни още Генчовска.

По думите ѝ страната ни има подготвеност за образуване на посещаване на азерска бизнес делегация у нас, както и че чакаме аудиенция на президента на Азербайджан Илхан Алиев. България също по този начин желае увеличение на туристическия поток, като за задачата би трябвало да се възстановят полетите по директната линия София-Баку, посочи външният министър.

Тя подсети, че ние сме първата страна, признала независимостта на Република Азербайджан преди три десетилетия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР