Руска военна полиция поема контрола над големи територии край сирийско-турската

...
Руска военна полиция поема контрола над големи територии край сирийско-турската
Коментари Харесай

Развитието в Сирия: победа за Русия, разоръжаване за кюрдите и лоша новина за хегемонията на САЩ в света

Руска военна полиция поема контрола над огромни територии край сирийско-турската граница и патрулите ще спрат стрелбата в региона, обобщава в заглавие "Росийская газета " резултата от съглашението сред Москва и Анкара, поставило завършек на турското нахлуване в Сирия. Практически всички международни медии виждат в решаването на извънредно сложната обстановка в Северна Сирия сериозна победа на Русия и нейния президент Владимир Путин, показва вестникът.

Същия извод вършат и съветски аналитици, говорили пред московския официоз. За договореностите, реализирани във вторник от Владимир Путин и турския водач Реджеп Ердоган, значително са съдействали триумфите на съветските войски в Сирия, счита военният специалист Игор Коротченко. "Русия влезе там по молба на управляващите в Дамаск и надделя терористите. И в този момент от позицията на победител, щом става дума за Сирия, ние дефинираме и връзките с Турция. Ако я нямаше тази победа, Анкара можеше да се държи напълно другояче ", споделя той.

"Кюрдите ще идат в други провинции, там ще се разоръжат и ще стартират да се интегрират в мирния живот - прибавя Коротченко. - Вече няма да става дума за никакъв "кюрдски анклав ". Доколкото Съединени американски щати ги преметнаха, кюрдите нямат различен късмет. Само избор дали да загинат в битка с турците или да минат към кротичък живот при изискванията на сирийския президент Башар Асад. Условията му са елементарни: разоръжаване и кротичък труд. "

Занапред кюрдите няма да могат към този момент да диктуват лични условия - принудени са на равни начала с другите етноси в Сирия да построяват разговор с Асад, обобщи различен боен специалист, Виктор Мураховски.

"Вашингтон отстъпва от стратегически значими позиции в Сирия, отхвърля се от самодейността в интерес на олицетворяващите всичко извънредно (Путин и Ердоган), освен това оставя на произвола на ориста кюрдските си бойни приятели. Лоша вест за вероятностите Америка да господства в света. Всички привикнали да разчитат на Съединени американски щати - от Израел до Тайван, се замислиха дали е сигурна тази опора ", разяснява политологът Фьодор Лукянов пред "Комерсант ". Но президентът Доналд Тръмп в никакъв случай не е криел недоволството си от досегашната скица с световно водачество на Съединени американски щати, тъй като е станала неизгодна. И много негови сънародници го поддържат в това. Разходите по ръководството на света надвишават приходите и е нужен различен бизнес модел. Тръмп се пробва да го построи, продължава анализаторът.

Според него договарянията Путин-Ердоган са довели до нещо "неочаквано: всички заинтригувани страни получиха относителна не безспорна облага. И общата сигурност в зоната на спора се укрепи, въпреки и несигурно ". От споровете в днешния "все по-малко структуриран свят " или губят всички, както става най-често, или всички съумяват да извлекат по нещо за себе си, запазвайки връзките с останалите - това към този момент е необичайност. С новата обстановка ще би трябвало да свикне всеки състезател, само че преди всичко Съединени американски щати. За тях това ще е най-трудно, само че с оглед интернационалните трендове вероятно и най-необходимо, заключава съветският коментатор.

Сделката Путин-Ердоган не дава обещание мир за цяла Сирия, обръща внимание "Независимая газета ". Споразумението не взема решение всички проблеми, появили се на фона на турската намеса. Меморандумът подценява обстановката в размирната провинция Идлиб, останала в зоната на отговорност на турците. Неслучайно в деня на договарянията Башар Асад изненадващо посети сектор от фронта в региона на Идлиб. Това бе сигнал, че сирийският водач желае да има последната дума, написа вестникът. Благодарение на договорката Турция укрепва позициите си в Северна Сирия, а Русия - в останалата част от страната, акцентира пред изданието военният аналитик от Съединени американски щати Ричард Вайц. "Споразумението предотвратява в краткосрочна вероятност възможна военна борба сред турската войска и държавните сили, подкрепяни от Иран и Русия. Практически Съединени американски щати вероятно ще се наложи да одобряват договореностите на Путин и Ердоган. Но в дълготрайна вероятност Русия и Турция към момента имат проблеми в Сирия. Русия да вземем за пример не желае Турция да сътвори непрекъсната буферна зона на север - било посредством военна окупация, било посредством преселване на огромен брой сирийски арабски бежанци ", споделя той. Според Вайц това ще провокира етнически промени в района, прибавя "Независимая газета ".

"Москва ще свърши в Сирия незавършеното от американците " и "ще се опита да направи по този начин, че нежното мъртвило да прерасне в дълготраен мир " - подобен е съгласно "Известия " резултатът от договарянията сред Путин и Ердоган.

Засилването на съветските позиции в района и отслабването на американските дава очаквания за по-тесни и продуктивни контакти сред Дамаск и кюрдския самостоятелен район с оглед дефинитивно да се помирят. Поне до неотдавна Съединени американски щати ефективно подкрепяха сепаратистките трендове източно от Ефрат. Сега може да се разчита на засилващи се противоположни трендове. Точно това уточни Владимир Путин на конференция във вторник, написа всекидневникът. Явно обаче не може да става дума за специфичен политически статут на регионите източно от Ефрат. Дамаск постоянно е бил безапелационен по въпроса. Съседите на Сирия също няма да са благосклонни към сходна концепция. Особено Турция, която по време на рецесията в прилежащата страна прави всичко допустимо, с цел да пречи на кюрдите да получат автономия. А и съветският външен министър Сергей Лавров съобщи тези дни, че кюрдите би трябвало да бъдат вписани в сирийското правно поле, с цел да не съществуват въоръжени формирования, настоящи отвън рамките на сирийската конституция, припомня изданието.

Ситуацията крие и "няколко лъжици катран, от които ще би трябвало деликатно да бъде изчистена кацата с мед ", разяснява "Известия " думите на Путин, че "Сирия би трябвало да бъде освободена от противозаконното задгранично военно наличие ".

Естествено преди всичко става дума за американците. При все че Тръмп изтегли множеството си войски, на сирийска земя към момента има прочут брой американски военни. Съединени американски щати всеки миг може още веднъж да поемат напълно не дребна роля в сирийските събития. Тъй че са фактор, който ще работи и в бъдеще.

Не бива да забравяме и Анкара, също неканена от никого в Сирия. А турско наличие има освен в относително лимитираните територии източно от Ефрат, само че и в много обширни региони, завладяни от турците при по-раншните им военни интервенции "Щитът на Ефрат " и "Маслинена клонка ".

След договарянията с Путин Ердоган още веднъж акцентира, че Турция държи на териториалната целокупност на Сирия. Но към този момент никой, общо взето, не е поставял без заобикалки въпроса за евакуиране на турския контингент от страната. Щом това стане, желае ни се да имаме вяра, че изказванията на турците няма да се разминат с делата им, добавя "Известия ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР