Руска Цветанова Маринова е българска художничка – живописец. Родена е

...
Руска Цветанова Маринова е българска художничка – живописец. Родена е
Коментари Харесай

Родена е художничката Руска Маринова

Руска Цветанова Маринова е българска художничка – живописец.
Родена е на 18 декември 1899 година в Самоков. Потомка е на българския просветник Захарий Круша. През 1919 година приключва Художествено-индустриалното учебно заведение в София, в класа на Цено Тодоров и Стефан Тодоров.
В интервала 1927 – 1931 година живее в Париж, където провежда независима галерия (1929), взе участие в групови изложения и става член на Федерацията на френските художници (1931).
Нейно дело са фигурални композиции, пейзажи и натюрморти. Неин желан род е портрета, изрисуван с пастел. Автор е на над 200 портрети, като част от тях са проведени в тематични цикли. Обект на обрисуване в тези портрети са исторически персони, общественици, художниници, учени, дами и деца.
Излага творбите си на независими и групови изложения. Организира 21 независими представяния на картините си. Първата ѝ независима галерия е извършена през 1919 година в София. През 1955 и 1975 година са извършени юбилейни изложения в същия град. Редовно взе участие в разнообразни прояви на Съюза на българските художници.
Нейни творби са владеене на Националната художествена изложба, Софийската градска художествена изложба, градски галерии и частни сбирки в България и чужбина.
През 1937 година получава златен орден на Парижкото ревю. Носител е на медал „ Кирил и Методий “ – I степен.
Умира през 1994 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР