Руска организация, която следи политическите арести и предоставя правна помощ

...
Руска организация, която следи политическите арести и предоставя правна помощ
Коментари Харесай

Русия блокира сайта на организация, следяща за политическите преследвания

Руска организация, която следи политическите арести и дава правна помощ на арестуваните, заяви в събота, че държавни регулатори са блокирали уеб страницата й, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е следващият ход в продължаващата от месеци принуда против самостоятелни медии и организации за отбрана на правата на индивида.

ОВД-Инфо заяви, че съветският регулатор на медиите и връзките, " Роскомнадзор ", е блокирал уеб страницата на групата. В Туитър организацията съобщи, че не е била публично известена за решението и не знае повода за действието, като се изключи че то е било разпоредено от съд край Москва в понеделник.

ОВД-Инфо стана известна с щателното си следене и броене на арестите по време на улични митинги в Русия. Активисти за първи път започнаха тази процедура по време на всеобщите митинги, провокирани от парламентарните избори в Русия през 2011 година, които бяха опорочени от многочислени известия за изборни измами, а по-късно сътвориха група, която продължи работата през годините.

Събираните данни бяха незаменими за новинарските организации, защото съветските управляващи значително премълчават или омаловажават мащабите на всеобщите арести по време на митинги и демонстрации.

OВД-Инфо работи и като група за правна помощ, която изпраща юристи, с цел да оказват помощ на арестувани протестиращи в полицейските сектори и в съдилищата. През септември основана в Швеция интернационална организация за правата на индивида присъди на OВД-Инфо премията " Защитник на гражданските права на годината ". Същия месец съветските управляващи дефинираха групата като " задграничен сътрудник ".

През последните месеци съветските управляващи упражниха напън върху правозащитни групи, медии и обособени публицисти, определейки десетки от тях като задгранични сътрудници. Някои от тях бяха оповестени за " нежелани " - етикет, който слага организациите отвън закона в Русия - или бяха упрекнати във връзки с " нежелани " групи.

През септември OВД-Инфо, дружно с други правозащитни групи, стартира акция за унищожаване на закона за задграничните сътрудници. До края на декември повече от 240 организации и над 260 000 физически лица са подписали петиция, в която законът се разказва като " дискриминационен и противозаконен ".

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР