Руска кампания за политическо влияние разтърсва Европа, тъй като високопоставени

...
Руска кампания за политическо влияние разтърсва Европа, тъй като високопоставени
Коментари Харесай

Politico: Скандал тресе Брюксел - Кремъл плаща на медии и политиц...

Руска акция за политическо въздействие раздрусва Европа, защото високопоставени чиновници предизвестиха, че Москва е плащала на членове на Европейския парламент, с цел да се намесят в идните избори за Европейски парламент, написа " Politico ".

" Това удостоверява това, което подозирахме: Кремъл употребява съмнителни медии, които се преструват на медии и употребяват пари, с цел да купуват скрито въздействие ", съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова пред Brussels Playbook, като назова разкритията " доста тревожни ".

 

Скандалът избухна, когато в сряда чешкото държавно управление наложи наказания на новинарски уебсайт, наименуван " Гласът на Европа ", който съгласно Прага е част от интервенция за оказване на проруско въздействие. Белгийският министър-председател Александър Де Кроо съобщи в четвъртък, че Русия се е свързала с членове на Европейския парламент (ЕП) на Европейски Съюз и " им е платила, с цел да разпространяват съветската агитация ".

 

Новата съветска акция за въздействие идва по-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни. Тя повтаря опасенията за корупция и задгранична интервенция, изведени на напред във времето от корупционния скандал " Катаргата ", който раздруса Европейския парламент преди по-малко от две години.

 

" Не можем да си позволим да бъдем една крачка зад Путин и неговата пропагандна войска на шахматната дъска... Трябва непрекъснато да имаме поради, че той ще употребява дезинформацията и задграничната интервенция като оръжие за делене на Европа ", сподели Йоурова.

 

Скандалът с въздействието е обвързван с уеб страницата Voice of Europe (Гласът на Европа). Чешкото външно министерство наложи наказания на украинския олигарх Виктор Медведчук, съдружник на съветския президент Владимир Путин, както и на самия " Гласът на Европа " и на разположение на име Артьом Павлович Марчевски, за което се допуска, че е забъркано в интервенцията.

Медведчук е провеждал " интервенция за съветско въздействие " от Русия на територията на Чехия, употребявайки " Гласът на Европа ", оповестиха управляващите в изказване.

 

" Това решение е в полза на сигурността на Чешката република, както и способства за отбраната на демократичния темперамент на идните избори за Европейски парламент ", съобщи чешкото външно министерство.

 

Полските служби за сигурност оповестиха в четвъртък, че в границите на трансграничното следствие са направили обиски във Варшава и Тихи в Западна Полша, съобщи Ройтерс. Местни медии цитираха изказване на службите за сигурност, съгласно което управляващите са иззели 48 500 евро и 36 000 $. Уебсайтът на Агенцията за вътрешна сигурност на Полша не работи от четвъртък вечерта.

 

Страницата на " Гласът на Европа " в YouTube демонстрира редица депутати от Европейски Съюз, доста от които принадлежат към извънредно десни, евроскептични партии, които се изреждат, с цел да порицаят " зелената договорка ", да предскажат неизбежния разпад на Съюза или да атакуван Украйна. Не се допуска, че тези, които се появяват в мрежата, са приемали пари в брой.

 

Уебсайтът има корени в Нидерландия, оповестява нидерландският вестник NRC. Свързан със уеб страницата бизнесмен по това време " работи " с крайнодесния водач Тиери Боде през 2016 година " за предизвикателство на референдума за Украйна ", написа вестникът, визирайки необвързващия избор, в който холандските гласоподаватели се опълчиха на съглашението за политическо асоцииране сред Украйна и Европейски Съюз.

 

Уебсайтът на " Гласът на Европа " не беше наличен в четвъртък, а акаунтът му в X не беше оповестено от сряда.

" Да се назова тази интервенция на съветска интервенция " Гласът на Европа " е просто горчива смешка, само че тя ясно демонстрира равнището на пренебрежение, което Путин изпитва към нашите демокрации ", съобщи Йоурова.

 

Твърдението, че на членовете на Екологичен потенциал е било платено да приказват в интерес на Кремъл, повдигна въпроси за това кой може да е взел парите.

 

Говорител на ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи в изказване: " Председателят е наясно с отправените изказвания и изследва съответните обвинявания. "

 

Италианският народен представител от Европейската национална партия Матео Газини, който даде изявление за " Гласът на Европа " и взе участие в панелен спор дружно с други членове на Екологичен потенциал, отхвърли да са му предлагани или да е вземал пари.

 

" Разбира се, че не, какъв е този въпрос? ", сподели той. " Разсмива ме, когато ме питате дали съм получил пари от Русия... тъй като аз произлизам от доста заможно семейство ", сподели той и добави, че е бизнесмен в региона на селското стопанство и недвижимите парцели, който е в политиката единствено с цел да служи на страната си.

 

Запитан за мненията си в панела на " Гласът на Европа ", в които съобщи, че Европа не би трябвало да си слага за цел да побеждава Русия, а вместо това да се концентрира върху намирането на път към мир в Украйна, Газини съобщи, че осъжда нашествието и че съветските войски би трябвало да изоставен Украйна. " В същото време Европа не би трябвало да оказва помощ за изостряне на обстановката ", сподели той.

 

Той също по този начин упрекна Европейския парламент, че е позволил " Гласът на Европа " в институцията, откъдето по думите му за първи път са се обърнали към него. " Ако те са толкоз огромна опасност, за какво Европейският парламент е позволил тези публицисти вътре? Защо не ги ревизираха? " - попита той.

 

Неговият сътрудник от ЕНП Денис Радтке от Германия съобщи, че участието на Газини в политическата група " би трябвало да бъде разисквано ". Газини се причисли към ЕНП тази година от крайнодясната група " Идентичност и народна власт ", откакто напусна своята партия " Лига " и се причисли към " Форца Италия ".

 

" Това акцентира моя песимизъм във връзка с някогашните членове на Лига и ИД. Който и да е забъркан в тази съветска мрежа, би трябвало да понесе последици... Трябва да защитим нашата народна власт и целостта на нашата политическа институция ", написа Радтке в известието.

Високопоставен чиновник на групата на ЕНП съобщи: " ЕНП застава ясно и твърдо на страната на Украйна. От години се борим против пропагандата и дезинформацията на Путин и ще продължим да го вършим ".

 

Групата на Прогресивniq алианс на социалистите и демократите се причисли към останалите, като прикани за незабавен спор.

 

Никълъс Винокур, Пьотър Хаек и Еди Вак,. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР