Русия значително намали притока на природен газ към Европа, откакто

...
Русия значително намали притока на природен газ към Европа, откакто
Коментари Харесай

Европа дисциплинирано затяга енергийния си колан

Русия доста понижи притока на природен газ към Европа, откогато западните страни постановиха строги наказания на Кремъл след старта на войната в Украйна на 24 февруари. Москва отхвърля, че използва природния газ като оръжие, само че намалените доставки са проблем за страните от Европейски Съюз, защото Русия доставяше около 40% от нужния газ в блока. В този контекст ЕС прикани страните членки да намалят потреблението на газ с 15% сред 9 август и 31 март.

Наскоро Испания вкара правила, съгласно които се не разрешава температурата в магазините да бъде под 27 градуса през лятото и над 19 градуса през зимата. Търговските вериги също по този начин ще би трябвало да изключват осветлението след 22:00 ч. Указът, който ще работи до ноември 2023 година, не разрешава осветяването на паметниците в градовете. Премиерът Педро Санчес пък прикани мъжката част от популацията да спре да употребява вратовръзки, с цел да не се постанова климатиците в офисите да работят ненужно.

Испания е по-малко подвластна от съветските енергийни доставки в съпоставяне с други европейски страни. Страната може да преживее цялостното прекъсване на съветски газ. И до момента в който задачата за целия Европейски Съюз за понижаване на силата е 15%, от Испания се желае да я понижи единствено със 7%. И въпреки всичко ограниченията за икономисване бяха разкритикувани от консервативните испански законодатели. Премиерът на самостоятелния район на Мадрид Изабел Диас Аюсо съобщи, че няма да спре осветлението на забележителностите, тъй като това ще донесе ``мрак, беднотия, тъга``.

В Берлин пък градската администрация се ангажира да намали потреблението си на сила с 10%. Градът към този момент спря да осветява паметниците през нощта и Бранденбургската врата, и Колоната на успеха потънаха в тъмнина. В немската столица обмислят и понижаване на температурите в офисите и учебните заведения през зимата, намаление на температурата в обществените басейни и пренареждане на графиците на публичните чиновници, тъй че да се възползват оптимално от по-топлите часове на деня. Германското Министерство на стопанската система прикани жителите да прегледат отоплителните си уреди дали са наред. В доста огромни магазини стопираха ескалаторите за икономисване на електричество. От страните в Европейски Съюз Холандия реализира пестенето на сила надалеч преди войната. 

Италия и Гърция също постановиха ограничавания от 27 градуса за климатиците в публични здания през лятото. Финландия и Чехия приканиха жителите да се въздържат от потреблението на климатици макар горещото време. В Унгария властите създават стратегия за " печки и котли ", с цел да заменят отоплението с газ, където е допустимо, и по-специално в учебните заведения.  През юли Париж вкара санкция, въпреки и скромните 150 евро, за компании, които оставят прозорци и порти отворени, до момента в който климатикът работи.

Френските семейства и предприятия възприемат апела на държавното управление за ``енергийна трезвеност`` много отговорно. След изказванията на президента Еманюел Макрон и премиера Елизабет Борн за икономисване на сила домакинствата започнаха да се преценяват с правителствените наставления.

В апела си към бизнеса министърът на енергетиката Агнес Пание-Рунашер сподели, че енергоспестяващите ограничения освен ще оказват помощ на Франция да преживее зимата, само че и ще понижат стабилно излъчванията на парникови газове. Вериги супермаркети като Carrefour, Leclerc, Lidl, Casino, Auchan и огромни потребителски марки като Decathlon, Ikea, Boulanger и други се причислиха към постановлението на Министерството на енергетиката за понижаване на потреблението на електрическа енергия в магазините. Спирането на светещите реклами през нощта, намаляването на интензитета на светлината, когато няма клиенти в магазините, затваряне на вратите, когато климатикът или отоплението са включени, ще помогне за понижаване на нездравословното влияние върху околната среда и поощряване на виновното ползване, се споделя в изказване на Федерацията по търговия и дистрибуция.

Освен търговски обекти министър-председателката Борн иска министрите в нейния кабинет и държавната администрация да дадат образец на хората. Нейният лист с директиви включва елементарни ограничения като потребление на споделено пътешестване или каране на колело до работа.

Въпреки че държавното управление предизвести хората да се приготвят за ``най-лошия сценарий`` по отношение на енергетиката, Франция е в по-добра обстановка от други страни в Европа. Газовите доставки от Русия съставляват едвам към 17%, а към средата на юни страната изцяло спря да получава съветски природен газ. Миналия месец Париж подписа съглашение за стратегическо енергийно съдействие с Обединените арабски емирства, с цел да обезпечи доставки на гориво и газ. 

Парламентът също по този начин даде зелена светлина на още изключителни ограничения за обезпечаване на енергийните потребности през следващите пет години. Това включва краткотрайното наново отваряне на въглищната електроцентрала в департамента Мозел, която беше затворена през март 2022 година Франция също по този начин ще внася до 70% електроенергия от Германия и Белгия и в подмяна ще им доставя остатък от газ.

 Обединеното кралство получава единствено към 4% газ от Русия, само че също се приготвя за тежка зима. В Бристол градският съвет приготвя ``топли места``, където хората ще могат да отидат, ако домовете им станат прекомерно студени. Шотландският град Дънди също възнамерява да разкрие сходни ``уютни пространства``, а в Абърдийн говорител на градския съвет неотдавна сподели, че библиотеки и други публични здания ще бъдат пригодени по този начин, че хората да имат опция да останат на топло, в случай че е належащо.

Правителството също по този начин вкара и еднократни заплащания, с цел да парира резултатите от покачването на цените на силата. Всички семейства ще получат по 400 паунда, които ще се изплащат на вноски сред октомври и март 2023 година, и още 300 паунда за пенсионерите, както и спомагателни еднократни заплащания към 8 милиона семейства, базирани на приходите. Тази помощ е забележителна, само че не се чака да се повтори.

У нас

Според председателя на Асоциацията на топлофикациите в България Кремен Георгиев планът на Европейски Съюз за икономисване на газ не е използван у нас. За Българска телеграфна агенция експертът изясни, че този план няма по какъв начин да се съблюдава от производителите, тъй като това означава  да създават по-малко. Според Георгиев по принцип страната може да принуди публични здания да понижат отоплението, само че в частните домове, които употребяват топлинната сила, това няма по какъв начин да стане.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР