Русия заяви днес, че четирите украински области, които тя обяви

...
Русия заяви днес, че четирите украински области, които тя обяви
Коментари Харесай

Кремъл: Присъединените области на Украйна са под руски ядрен щит

Русия съобщи през днешния ден, че четирите украински области, които тя разгласи предишния месец, че анексира, са под отбраната на нейния нуклеарен боеприпас, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че Кремъл е направил това изказване в миг на нараснало напрежение и на фона на предстоящото осъществяване на учения за инспекция на бойната подготвеност на нуклеарните сили от страна както на НАТО, по този начин и от Русия.

Запитан от кореспонденти дали въпросните райони са под отбраната на нуклеарния чадър на Москва, Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, отговори: " Всички тези територии са неотменими елементи от Руската федерация и те са добре предпазени. Тяхната сигурност се обезпечава на същото равнище, както (това се прави) за останалата част от територията на Русия. "

Миналия месец Путин предизвести, че Москва е подготвена да използва нуклеарни оръжия, в случай че това е належащо за защитата на " териториалната целокупност " на Русия.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели на 6 октомври, че тази опасност е доближила света " до Армагедон " повече от когато и да било след Кубинската рецесия от 1962 година, когато мнозина са се страхували, че може би следва експлоадирането на нуклеарна война, отбелязва Ройтерс.

Същевременно Кремъл отхвърли съветските въоръжени сили да са употребявали ирански безпилотни летателни апарати при набези в Украйна, съобщи Ройтерс.

Украинските водачи упрекнаха Русия, че е използвала ирански дронове камикадзе " Шахед-136 ", които се взривяват при удар, при офанзиви против Киев. Няколко фотоси, оповестени в обществени мрежи, демонстрират безпилотни летателни апарати, сходни по форма на иранския модел, които са били употребявани при вчерашното нахлуване в украинската столица.

Попитан дали Русия прибягва до ирански безпилотни апарати във военната си акция в Украйна, представителят Дмитрий Песков отговори, че не разполага с такава информация. " Използва се съветско съоръжение с съветска номенклатура ", сподели той и добави, че " всички спомагателни въпроси би трябвало да бъдат ориентирани към министерството на защитата ".

Иран от своя страна отхвърля да е снабдявал Русия с безпилотни летателни апарати.

Държавният департамент на Съединени американски щати сподели, че по негова оценка, при вчерашното нахлуване, осъществено в украинската столица в час пик, са били употребявани ирански дронове. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер упрекна Иран в неистина поради изказванията му, че Русия не използва ирански безпилотни летателни апарати в Украйна.

Лидери от цяла Европа обявиха, че потреблението на ирански дронове би означавало сериозна ескалация на спора и би трябвало да провокира нови наказания против Техеран.

Руските офанзиви през последната седмица са унищожили близо една трета от електроцентралите в Украйна и са довели до съществени спирания на електроснабдяването преди наближаващата зима, съобщи през днешния ден украинският президент Володомир Зеленски, представен от Франс прес.

" От 10 октомври до момента към 30 % от украинските електроцентрали са унищожени, което провокира съществени сривове на електрозахранването в цялата страна ", написа в " Туитър ". Той удостовери отхвърли си да договаря с съветския президент Владимир Путин.

Ситуацията в Украйна е сериозна след съветските удари от последните дни и спиранията на тока преди наближаващата зима, сподели заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирил Тимошенко.

" Положението сега е сериозно в цялата страна, защото нашите области са подвластни една от друга ", съобщи Тимошенко. Той предизвести, че цяла Украйна би трябвало да се приготви за възможни спирания на тока, водата и отоплението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР