Русия заяви, че мирните преговори с Украйна не са били

...
Русия заяви, че мирните преговори с Украйна не са били
Коментари Харесай

Русия обнадеждена за неутралитета на Украйна

Русия съобщи, че мирните договаряния с Украйна не са били лесни, само че има известна вяра за реализиране на компромис и неутралитетът на Украйна се разисква съществено , оповестява " Ройтерс ".

Преговорите не са лесни по явни аргументи, уточни външният министър Сергей Лавров пред РБК. Той обаче акцентира, че все пак има известна вяра за реализиране на компромис.

Сега се разисква съществено неутралният статут, несъмнено, с гаранции за сигурност, разясни дипломатът.

Украйна също направи внимателни позитивни изказвания по отношение на мирните договаряния. Тя разгласи, че е подготвена да договаря до края на войната, само че или да одобри съветски ултиматуми.

Лавров уточни, че основните въпроси включват сигурността на хората в Източна Украйна, демилитаризацията на Украйна и правата на рускоговорящите хора в страната.
 Русия към този момент не прави прогнози за спокойно съглашение с Украйна
Русия към този момент не прави прогнози за спокойно съглашение с Украйна

Според Дмитрий Песков е позитивен фактът, че договарянията не престават

На договарянията, които се водят сред Русия и Украйна след началото на съветската инвазия, Киев предлага да се сътвори в Украйна австрийска или шведска версия на демилитаризирана страна със лична войска . Това от своя страна съобщи пред ТАСС Владимир Медински - началник на съветската преговорна делегация и консултант на съветския президент Владимир Путин.

" Запазването и развиването на неутралния статут на Украйна, демилитаризацията на Украйна - разискват се цялостен набор от въпроси, свързани с размера на украинската войска. Украйна предлага австрийска, шведска версия на неутрална демилитаризирана страна, само че и в това време страна, която има лична войска и военноморски сили. Всички тези въпроси се разискват на равнище управления на министерствата на защитата на Русия и Украйна ", сподели Медински.

Ръководителят на съветската делегация напомни, че " Украйна има безпристрастен статут и в този момент " . " При изискване на неутралитет Украйна се отдръпна от Съветския съюз през 1991 година и този неутралитет е записан в Декларацията за суверенитет на Украйна ", акцентира той.

" Разбира се, основният въпрос за нас е статутът на Крим и Донбас, както и редица филантропични въпроси, в това число денацификация, правата на рускоезичното население и статута на съветския език и така нататък, " добави Медински.

Обявявайки нашествието на 24 февруари, съветският президент Владимир Путин упрекна Съединените щати, че заплашват Русия с разширението на НАТО на изток.
 Украйна: Преговорите с Русия не престават на следващия ден
Украйна: Преговорите с Русия не престават на следващия ден

Имало място за компромис

Путин посочи, че няма различен избор, с изключение на да стартира военната интервенция, защото рускоговорящите хора в Украйна са били подложени на геноцид от " националисти и неонацисти " след анексирането на Крим от Русия през 2014 година

В неделя съветски и украински публични представители дадоха в двустранните договаряния до този миг.

Украйна съобщи, че е подготвена да договаря, само че не и да се съобщи или да одобри ултиматуми.

От своя страна съветският пратеник Леонид Слуцки изрази очакване този прогрес да прерасне през идващите дни в взаимна позиция на двете делегации.

Нито една от страните обаче не посочи какъв може да бъде обсегът на възможното съглашение.

Впоследствие Кремъл съобщи, че е за вероятните резултати от двустранните договаряния.
 Русия и Украйна оповестяват за прогрес в договарянията
Русия и Украйна оповестяват за прогрес в договарянията

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк: Русия към този момент ни слуша внимателно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР