Русия засилва позициите си в Латинска Америка, която САЩ смятат

...
Русия засилва позициите си в Латинска Америка, която САЩ смятат
Коментари Харесай

Путин отговори на натиска на САЩ към Украйна

Русия ускорява позициите си в Латинска Америка, която Съединени американски щати считат за собствен конвенционален „ заден двор “. Срещата на съветския президент Владимир Путин с бразилския водач Жаир Болсонаро на 16 февруари сподели, че за това ще се употребяват единствено стопански способи. Според специалистите обаче засиленото съдействие на Русия със страните от Латинска Америка като цяло към този момент е способно да провокира напрежение в Съединени американски щати.

Стратегическото съдействие сред Русия и Бразилия е открито през 1997 година И двете страни са членки на БРИКС. Президентът на Руската федерация обаче означи, че контактите са били отчасти прекратени по време на пандемията на ковид. Сега връзките се възвръщат. „ По ваше напътствие “, обърна се Путин към Болсонаро, „ водещите министри на вашето държавно управление посетиха Москва, а през днешния ден се организира среща на министрите на защитата и външните работи във формат „ две плюс две “. Работим интензивно на интернационалните платформи. И макар всички ограничавания, нашият растеж на комерсиалния оборот възлиза на 87%.

Путин акцентира, че „ Бразилия е един от водещите, даже може да се каже, водещ търговско-икономически сътрудник на Русия в Латинска Америка “. И това е доста значимо, добави президентът на Руската федерация.

Бразилският водач показва отношението си към договарянията и връзките с Русия безусловно от първите минути на срещата. „ Имаме възприятие на взаимност с Русия. Имаме положителни вероятности за съдействие в региона на защитата, петрола и газа, селското стопанство. Сигурен съм, че това посещаване в Москва е сигнал за целия свят, че нашите двустранни връзки имат положителни вероятности за напредък “, акцентира Болсонаро.

Отношенията на Русия със страните от Латинска Америка се задълбочиха през последните няколко месеца. През януари, по време на речта си в Държавната дума, съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че Латинска Америка се преглежда „ като сериозен самостоятелен център на зараждащия се многополюсен свят, непосредствен по дух до Русия “. Президентът Путин организира телефонни диалози с водачите на Никарагуа, Венецуела и Куба (на 16 февруари тези страни беше посетена от вицепремиера на Руската федерация Юрий Борисов, който управлява промишления и отбранителния комплекс в съветското правителство). Преди седмица Путин одобри аржентинския президент Алберто Фернандес в Москва, а водачът на Еквадор Гилермо Ласо се чака да посети през април.

Съединените щати се пробваха да разубедят Болсонаро от среща с Путин. А в Държавния департамент на Съединени американски щати решението на бразилския президент да отиде в Москва провокира неодобрение, разяснява Владимир Давидов, теоретичен шеф на Института за Латинска Америка на РАН.В същото време би трябвало да се има поради, че Бразилия има „ съществени връзки с военно-промишления комплекс на Съединени американски щати “. „ Фактът, че Болсонаро пристигна в Москва, е предвестител за съществени връзки в обозримо бъдеще сред Русия и Бразилия “, уверен е Давидов.

Отношенията с Русия, както самият Болсонаро сподели, ще се развиват, в това число в бранша на защитата. И това е нещо, което Съединени американски щати няма да могат да подценен по един или различен метод, споделя Владимир Василиев, основен откривател в Института за Съединени американски щати и Канада на Руската академия на науките. „ В „ задния двор “ на Съединени американски щати поражда специфична обстановка: Русия построява военно-техническо съдействие със страните от Латинска Америка.

“Това е като форма на допустимо предизвестие на Съединени американски щати, че непрекъснатото напрежение по периметъра на близкото чужбина в днешния световен свят се популяризира и към Съединените щати. Уязвимостта на тези периметри съществува освен в Евразия, само че и в Америка, във връзка с Съединените щати “, изясни Василиев.

В същото време би трябвало да се има поради, че Путин и Болсонаро са много близки във възгледите си, споделят специалистите: и двамата пазят правилата на националния суверенитет, господството на националните ползи по отношение на световните, и разрешаването на разногласията посредством дипломация. „ Срещата с Путин демонстрира, че Бразилия няма да последва американската политика. И този образец ще бъде инфектиран и за други страни от Латинска Америка. Това е взаимно опълчване на идеологическия напън на Съединените щати. Това е много сензитивно цапване по носа на американците, които могат да гледат през просото на Аржентина, само че не може по този начин на Бразилия “, политологът Василиев има вяра.

“Съединените щати евентуално са обезпокоени, че Русия ускорява политическите и икономическите си контакти със страните от Латинска Америка - в никакъв случай до момента не е имало такава активност на контактите”, споделя Лазар Хейфец, професор в катедрата по американски проучвания във Факултета по интернационалните връзки на Санкт Петербургския държавен университет. За Руската федерация обаче не всичко е толкоз просто. „ Русия и Бразилия са членове на БРИКС, неповторима интеграционна асоциация. Но би трябвало да разберем, че Русия няма да може да изтласка Съединени американски щати от латиноамериканския пазар – нишите са заети. Въпреки това можем да изтласкаме Съединени американски щати и го вършим сполучливо, да вземем за пример в региона на петрола и газа, както във Венецуела, в нуклеарната енергетика “, сподели Хейфец.

За Русия е значимо да развива връзките си с Бразилия, на първо място в търговско-икономическо отношение, споделя Людмила Окунева, началник на катедрата по история и политика на европейските и американските страни в МГИМО. „ Търговските и икономическите въпроси са от максимален интерес. Например в региона на селското стопанство това са доставката на бразилско месо за Русия и доставката на химически торове от Русия за Бразилия “, обобщава Окунева.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР