Русия засилва офанзивата си в източния украински регион на Донбас,

...
Русия засилва офанзивата си в източния украински регион на Донбас,
Коментари Харесай

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

Русия ускорява офанзивата си в източния украински район на Донбас, а обстановката там е извънредно тежка. Това заяви украинският президент Володомир Зеленски. Подкрепяните от Русия сепаратисти контролират части в Луганска и прилежащата Донецка провинция още преди началото на нашествието на 24 февруари тази година, а целта на Москва е да завземе територията, която към момента е под украински надзор.

„ Ситуацията в Донбас е извънредно тежка. Руската войска се пробва да нападна градовете Славянск и Северодонецк, само че украинските сили задържат настъплението “, сподели украинският президент Владимир Зеленски във вечерното си послание.

Съветникът на президента Михайло Подоляк отхвърли преустановяване на огъня и сподели, че Киев няма да подписа договорка с Москва, която да включва подчинение на територии. Според Подоляк примирие би довело до противоположен резултат.

" Войната няма да спре (след подписване на примирие). Тя просто ще бъде сложена на пауза за известно време, а по-късно те ще стартират нова атака, още по-кървава и огромна ", сподели съветникът на президента в изявление за " Ройтерс "  

Руската войска прави опити да превземе Северодонецк и Лисичанск от средата на април, откакто не съумя да превземе Киев, само че в този момент офанзивата там става все по-жестока. Само преди дни украинският президент Володимир Зеленски разказа военните дейности в източната част на страната като " пъкъл ", а Донбас - като напълно опустошен.

По информация на Украйна, през последното денонощие украинските сили в следените от сепаратистите региони Луганск и Донецк са предотвратили девет офанзиви, унищожили са пет руски танка и десет други бронирани транспортни средства. 

Междувременно съветските сили употребяват самолети, артилерия, танкове, ракети, минохвъргачки и ракети по цялата фронтова линия, като техни цели са освен военни структури, само че и жилищни региони и цивилни хора. Най-малко седем души са били убити в Донецка област. Областният шеф на Луганск, Сергей Гайдай, заяви, че съветските войски са разрушили моста на река Северски Донец сред градовете Северодонецк и Лисичанск. 

 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР