Русия засега не съобщава колко са жертвите от войната в

...
Русия засега не съобщава колко са жертвите от войната в
Коментари Харесай

Мамо, не исках да идвам. Украйна се опитва да открие роднините на падналите руски войници

Русия към този момент не оповестява какъв брой са жертвите от войната в Украйна. По данни на Киев над 4300 съветски бойци са убити или пленени. И никой не се интересува какво става с телата им.

По време на война постоянно има огромна неизясненост за убитите както от едната, по този начин и от друга страната. До момента Русия остава безмълвна във връзка с загубите, които търпи по време на нашествието си в Украйна, като военното им министерство не оповестява информация по въпроса. В същото време от Киев взеха решение да се извърнат непосредствено към фамилиите на съветските бойци, които могат да разпознаят роднините си, които са починали или са попаднали в плен по време на войната.

На част от видеата, поместени на особено основана платформа, бойци настояват, че не са желали да влизат в Украйна, били са лъгани от командирите си, че ще бъдат единствено на образование, а също са държани гладни и на студено поради неприятния план на нападението.

Русия стартира инвазия в Украйна. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, надлежно от Русия, Беларус и нелегално анексирания полуостров Крим. Агресията беше наказана от демократичния свят, който на Русия. Редица страни оповестиха, че ще изпратят военна помощ на Украйна.
Обръщение непосредствено към роднините
Министерството на вътрешните работи на Украйна сътвори специфична онлайн платформа, на която посредством фотоси и видеа могат да бъдат потърсени убитите и пленени съветски бойци.

Инициативата, която беше наречена „ Потърси своите “ (Ищи своих), наподобява има и спомагателна стойност. С нея Украйна цели в допълнение да смъкна самочувствието на руснаците, а в това време и да понижи поддръжката за войната в Русия, където управляващите към този момент не афишират данни за жертвите, които армията търпи по време на нашествието.

Вадим Денясенко, който е консултант на вътрешния министър на Украйна, съобщи, че съветското държавно управление не дава никакви индикации за предпочитание да бъдат осъществени дейности за връщането на тленните остатъци на съветски бойци в Русия.

„ Поради тази причина сме принудени да се обърнем към вас, жителите на Русия, с цел да можете вие да откриете тези, които бяха убити на наша територия. Те бяха убити, тъй като нелегално пресякоха границата на база на противозаконна и позорна заповед на вашия президент “, сподели Денясенко във послание, което беше оповестено на канала на украинското вътрешно министерство в YouTube.
А какъв брой са загубите
По данни на украинската войска Русия е изгубила 4300 от своите военни до 27 февруари. В това число не е ясно какъв брой са убитите, ранените и пленените. Ден по-рано Киев заяви за 3500 убити съветски бойци, само че това число не може да бъде доказано сигурно.

Руслан Левяев е създател на неправителствената организация Conflict Intelligence Team (CIT). Тя се занимава с разбор на съветската войска по отворени данни. По думите му минимум 500 съветски бойци са били убити от началото на спора.

„ Самата съветска войска не е признала за нито една загуба – нито пленени, нито убити. Сякаш въобще няма такива “, сподели Левяев пред съветската работа на Радио Свободна Европа.

На 26 февруари организация ТАСС разгласява информация, за която твърдеше, че е от източник от военното министерство на Русия - в нея се съобщаваше за над 3500 изгубени бойци, убити и ранени, както и за загуба на 14 изтребители, 8 хеликоптера, над 100 танка, над 500 бронетранспортьора и други По-късно тази обява беше свалена.
Майко, баща, не желаех да пристигам тук “
URL-ът, с който украинското държавно управление пусна уеб страницата за различаване на съветските бойци от техните родственици, се споделя „ 200.rf.com “. Това е отпратка към кодовото „ товар 200 “ , който се употребява от съветските военни за връщането на телата на убити бойци. По този метод се цели избягването на споменаване в радио ефира за убити.

Огромна част от видеата, фотоси и документи на съветски бойци са оповестени на обвързван канал в платформата Телеграм. Сред фотосите има такива на бойци, убити в пердах, както и видеа от разпити на пленници.

В едно от видеата мъж, за който се твърди, че е съветски боец, се свързва с роднините си, с цел да им каже къде е и по какъв начин е. В друго видео различен боец, за който се твърди, че е заложник, се обръща към фамилията си:

„ Майко, баща, не желаех да пристигам тук. Накараха ме “, споделя той.

Радио Свободна Европа не може да удостовери дали и по какъв начин сниманите мъже са били заставяни да снимат сходно видео.

В обръщението си към руснаците, които имат родственици бойци, съветникът на вътрешния министър твърди, че отношението към пленниците е „ доста хуманно “.

„ Никой не се държи зле с тях. Ако е належащо им предоставяме и здравна помощ. Но вашето държавно управление ви лиши роднините. Те нямат метод да се свържат с вас “, споделя Денясенко. Той прибавя, че през платена услуга родители могат да изпратят своето ДНК, с цел да може да бъде открито дали част от починалите са техни родственици.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР