Русия заплаши Молдова с военна акция, ако бъде застрашена сигурността

...
Русия заплаши Молдова с военна акция, ако бъде застрашена сигурността
Коментари Харесай

Русия заплаши Молдова с военна акция

Русия заплаши Молдова с военна акция, в случай че бъде застрашена сигурността на съветските войски в Приднестровието. В този сепаратистки район на страната от 1990-те години насам е ситуиран голям съветски боен контингент.

Руският външен министър Сергей Лавров предизвести Молдова, че в случай че възникне „ обстановка на опасност “ за сигурността на съветските войски в Приднестровието, това може да докара до боен спор с Москва. “Всяка опасност за сигурността на съветските бойци ще бъде възприета като офанзива против Русия ”, сподели Лавров в изявление пред съветска телевизия.

Няколко часа преди да насочи тази опасност, Лавров упрекна молдовската президентка Мая Санду, че блокира договарянията за разрешаване на спора в Приднестровието – това е сепаратисткият район в източната част на страната.

“Както ние, по този начин и Приднестровието сме решени на директен разговор, само че след обществените мнения на Мая Санду и съдейки по държанието на нейния екип, те очевидно не желаят да се организира подобен разговор, тъй като се управляват от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Очевидно се надяват приднестровският проблем да се реши не по пътя на дипломацията ”, сподели съветският външен министър.
Измислените причини на Москва
Вербалните офанзиви на Лавров против проевропейските управляващи в Молдова бяха отправени единствено няколко дни, откакто началникът на сепаратистката администрация в Тираспол Вадим Красноселски изпрати писмо до Мая Санду. В него той желае от молдовската президентка да договарят за “принципите на спокойно политическо решение ”. Молдова обаче води връзката си с проруския режим в Тираспол само посредством държавна конструкция, наречена Служба за реинтеграция, чийто началник е заместник-премиерът Олег Серебриян.

Пред съветския ефирен канал Лавров съобщи, че Русия ще отбрани рускоговорящото малцинство в Молдова. Припомни също, че “в Молдова, с изключение на Приднестровието, се намира и Гагаузия, която също има специфичен статут ”. Руският външен министър съобщи още, че се надява, “властите в Молдова да постъпят вярно, като „ спрат геополитическите игри, които Западът им постанова, и стартират да се грижат за ползите на хората, които живеят дружно “.

Още през юни Лавров упрекна управляващите в Кишинев, че са почнали да отхвърлят всичко съветско, също както били сторили и украинците. Заедно с Украйна, Молдова стана кандидатка за участие в Европейския съюз през месец юни.
Решителна реакция от Кишинев
От Кишинев неотложно дадоха отговор на обвиняванията на Лавров. Молдовските управляващи потвърдиха готовността си да запазят мира в Приднестровието, както и да работят за намирането на „ стабилно и всеобхватно решение, което зачита единния, върховен и неразделен териториален темперамент на Молдова “. Освен това управляващите изрично отхвърлиха обвиняването, че правата на рускоговорящите жители в Република Молдова са били нарушавани. Службата по реинтеграция даже насочи реципрочни рецензии към администрацията в Приднестровието, която ограничавала правата на молдовските жители, които приказват румънски език.

В края на август Мая Санду съобщи, че в последните месеци вижда все по-голям брой изявления от Москва, които “не са допустими, а от време на време даже показват неуважение на суверенитета на Република Молдова ”. Ситуацията е комплицирана, тъй като “регионът ни е благоразположен към войни ”, сподели молдовската президентка. В изявление за локална телевизия Мая Санду прикани жителите да не се оставят да бъдат манипулирани от “изказвания в Приднестровието и Москва или от проруски политици в Кишинев ”.

“Ще създадем всичко по силите си, ще водим и по-чест разговор с режима в Тираспол, с цел да запазим мира ”. Санду съобщи и това, че би трябвало да се заобикалят всевъзможни опити за дестабилизация и за замесване на Република Молдова във война ”.
Никой не желае да бъде “спасен ” от Путин
Това не е първият случай, в който Русия се пробва да употребява аргумента “език ”, с цел да дестабилизира Молдова. През март, директно откакто армията на Путин навлезе в Украйна, съветското посолство в Кишинев изиска от руснаците в страната да изпратят мейли до дипломатическата задача, в случай че се усещат дискриминирани по “национална, лингвистична, културна, религиозна или друга причина ”.

В отговор, рускоговорящото население на Молдова стартира петиция, настоявайки Москва да остави хората в Молдова на мира. В петицията се декларира, че никой не дискриминира рускоговорящите в Молдова, нито има потребност те да бъдат „ спасявани ”. А Мая Санду увери Москва, че в Молдова всички поданици са в сигурност, без значение какъв език приказват.
Нелегално ситуирани войски
В публично изказване на Министерството на външните работи на Молдова се показва, че “законодателството на Молдова подсигурява главните човешки права и свободи на съветското, украинското, гагаузкото, българското и другите етнически малцинства в сходство с демократичните правила “.

Освен това, Кишинев се пробва да откри спокойно решение, с което да бъде възобновена териториалната целокупност на Молдова и да бъдат изтеглени незаконно разположените на молдовска територия съветски войски в Приднестровието.

От началото на 90-те години на предишния век Русия поддържа така наречен мироопазваща задача в Приднестровието, формирана от войски от някогашната руска 14-та войска. По това време проруските сепаратисти поеха надзор над района след един въоръжен спор. Кишинев упорства войските да бъдат изтеглени - нещо, което Москва даде обещание, само че по този начин и в никакъв случай не извърши, написа fakti.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР