Русия временно забранява вноса на свине и свинско месо от

...
Русия временно забранява вноса на свине и свинско месо от
Коментари Харесай

Русия временно забрани вноса на свинско месо от България

Русия краткотрайно не разрешава вноса на прасета и свинско месо от България, предава РИА Новости.

Решението за налагане на краткотрайна възбрана е обвързвано с идентифицирането на вируса на африканската чума по свинете (АЧС) у нас.

"От през днешния ден, 6 септември Росселхознадзор постанова краткотрайни ограничавания на доставките за Русия от всички региони на територията на Република България на живи свине, свинско трупно месо, свинско и артикули, съдържащи свинско месо, свински ембриони и сперма от нерези ", се споделя в изказване.

Посочено е, че изключение съставляват продуктите, които са били обработени по технология, която подсигурява унищожаването на вируса на АЧС: подготвени артикули от свинско месо; подготвени артикули, съдържащи свинско или скотски първични материали от свинско месо; първични материали от скотски генезис от свинско месо, предопределени за произвеждане на фуражи за непродуктивни животни и за животни с скъпа кожа.

Агенцията прибавя, че АСЧ е проникнала в България, макар че през август 2018 година страната е почнала да построява 130-километрова ограда по границата с Румъния, с цел да предотврати свободното придвижване на диви прасета.

Изграждат телена ограда по границата с Румъния поради чумата по свинете

Тревога: Намериха мъртвец на диво прасе край Шабла

В момента българските ветеринарни служби организират епизоотично изследване, с цел да открият източника на инфекцията.

В края на август огнище на африканска чума беше намерено в с. Тутраканци, Провадия. Ден по-късно стартира евтаназията на животни в региона, а министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов даде обещание обезщетение по пазарни цени на притежателите на регистрирани прасета.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР