Русия води тиха дипломация със САЩ за потенциална размяна на

...
Русия води тиха дипломация със САЩ за потенциална размяна на
Коментари Харесай

Москва и Вашингтон водят тиха дипломация за размяна на затворници

Русия води " тиха дипломация " със Съединени американски щати за евентуална замяна на пандизчии, която може да включи баскетболната звезда Бритни Грайнър, съобщи през днешния ден съветското министерство на външните работи, представено от Ройтерс.

Грайнър, която е двукратна олимпийска златна медалистка и звезда от Женската национална баскетболна асоциация (WNBA) на Съединени американски щати, получи на 4 август в Русия девет години затвор по обвинявания в приложимост на опиати - присъда, която американският президент Джо Байдън назова " неприемлива ".

" В ход е тиха дипломация, която би трябвало да даде резултат, в случай че Вашингтон поеме по този път, а не се втурне към агитация посредством медийна шумотевица, с цел да натрупа точки преди изборите ", сподели Иван Нечаев, представител на съветското външно министерство, визирайки междинните избори в Съединените щати през ноември.

По-рано Кремъл съобщи, че представители на американските управляващи подкопават напъните за замяна на пандизчии, като прибягват до " мегафонна дипломация " по случая.

Вашингтон е предложил замяна на съветския трафикант на оръжие Виктор Бут за Грайнър и някогашния морски пехотинец Пол Уилан, оповестиха за Ройтерс източници, осведомени със обстановката.

Уилан, който има американски, английски, канадски и ирландски паспорт, беше наказан през 2020 година на 16 години затвор за шпионаж - обвиняване, който той отхвърля.

Грайнър, на която в Съединените щати е бил постановен медицински канабис за облекчение на болки от хронични контузии, беше арестувана на 17 февруари на московското летище " Шереметиево " с пълнители за електронна цигара, съдържащи масло от хашиш, в багажа.

Канабисът е противозаконен в Русия както за медицински, по този начин и за развлекателни цели.

Грайнър, която се призна за отговорна по обвиняванията, съобщи, че е позволила неточност, като по нехайство е опаковала пълнителите за електронна цигара, до момента в който е бързала да хване полета си за Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР