Русия води търговска война в Африка. В стремежа си да

...
Русия води търговска война в Африка. В стремежа си да
Коментари Харесай

Le Figaro: Русия води търговска война в Африка

Русия води комерсиална война в Африка. В устрема си да навакса изоставането от въздесъщия Китай и да надмине някогашните колониални страни, Руската федерация залага на добре познатата ѝ сфера - въоръжението. Това написа френското издание Le Figaro в материал, представен от организация " Фокус ".
Исторически съюзи и наследството на комунизма 
От 24 до 26 октомври тази година водачите на 43 африкански страни бяха на посетители при Владимир Путин в неговата резиденция в Сочи. Там се организира съветски вид на срещите на върха Франция-Африка с обща фотография, ръкостискания и обятия. С очевидното неодобрение на Френското външно министерство. В своето встъпително слово президентът не скри желанията си: Русия желае да ускори връзките с Африка. В интерес на истината това не е поява, а завръщане. По време на Студената война Съюз на съветските социалистически републики имаше доста „ другарски страни “, обединени от антиколониалната битка и марксизма-ленинизма: Етиопия, Мозамбик, Танзания, Ангола и други Във всички тези страни Москва към момента може да откри рускоезични сътрудници.
Изпитващият носталгия по Съюз на съветските социалистически републики някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Владимир Путин се стреми по този метод да възвърне историческите връзки (както и в Близкия Изток и Сирия) и да запълни оставения от Съединени американски щати вакуум (те се изтеглиха от континента след събитията в Сомалия). Още една значима цел е да се ограничи напредъкът на Китай на „ черния континент “.

Президентът на Русия работи като добър шахматист – търпеливо и методично. Той стартира настъплението с Алжир и Египет. Конкретно, той незабавно поддържа маршал Ас Сиси макар позицията на интернационалната общественост. Политиката за въздействие на Москва се основава на три оси: отменяне на остарели задължения, сключване на съглашения за защита (досега с 20 африкански партньори) и великодушните доставки на оръжие (общо за сумата 3,5 милиарда евро).
Една трета от всички оръжия, които са продадени в Африка на юг от Сахара, към този момент са създадени в Русия. Но Москва не се лимитира единствено до старите положителни автомати Калашников. В Уганда, Ангола, Мозамбик, Нигерия и Етиопия се доставят разнородни оръжия от противотанкови ракети до бойни хеликоптери и бронетехника. В допълнение към формалното съдействие, наличието на Москва се демонстрира в работата на частната военна компания (ЧВК) „ Вагнер “, която е близка до Кремъл. Нейните наемници работят в Централноафриканската република (ЦАР) и в Либия на страната на маршал Хафтар.
Търговия и естествени запаси
Русия слага акцент върху сигурността, защото точно в тази сфера нейната „ добавена стойност “ е най-забележима. До такава степен, че в този момент заплашва ползите на Франция в Сахел. На срещата на върха в Сочи Владимир Путин намерено призна желанието на страната да поддържа напъните за битка с тероризма в района. Тези думи бяха приветствани от опортюнистичния президент на Мали Ибрахим Бубакар Кейта, който е на власт на вълната на антифренските настроения измежду популацията: „ Подобна помощ евентуално ще бъде по-обмислена и ефикасна “.
Във всеки случай в дълготраен проект Кремъл има за цел да „ удвои “ търговията с Африка. В момента тя е единствено 20 милиарда $ (за съпоставяне: 200 милиарда с Китай и 50 милиарда с Франция). Това закъснение би трябвало да бъде наваксано. В центъра на вниманието, несъмнено, са естествените запаси (централноафриканските елмази или либийските въглеводороди), само че Русия има намерение да разшири интензивността си в сферите на инфраструктурата (ж.п. линии), енергетиката и селското стопанство. Т.е., след класическата война идва времето да се търгува.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР